MEKSIčKI SPECIJALITET

Isprobajte recept za neodoljivi chili con carne koji će zagrijati želuce vaših ukućana

04.09.2020 u 11:12

Bionic
Reading

Chili con carne, što u prijevodu znači 'čili s mesom', začinjeno je jelo koje originalno potječe sa sjevera Meksika, iako se prema nekim podacima pripremao i na jugu Teksasa, a danas je vrlo popularno jelo u SAD-u, ali i u Europi. Ljubitelji meksičke kuhinje dobro su upoznati s ovim specijalitetom koji se obično priprema od paprike, čilija, graha, kukuruza i mljevenog mesa, a najčešće poslužuje s rižom i tortiljama

Ako ne znate što pripremiti za ručak, predlažemo vam slasni chili con carne koji će posebno oduševiti ljubitelje začinjene hrane. Ukoliko ne volite pretjerano ljutu hranu, uvijek možete reducirati mjere u receptu i prilagoditi ih željama svojih ukućana.

Sastojci

  • 4 rajčice
  • 1 goveđa kocka
  • 6 dl vode
  • 2 glavice luka
  • 2 veće paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • Ljuta paprika (po želji)
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 5 g soli
  • 600 g mljevene junetine (but/lopatica)
  • 3 g chilli paprike u prahu
  • List lovora
  • 2 žlice aceto balsamica
  • 1,5 dl pasirane rajčice
  • Papar
  • 480 g graha iz konzerve (ocijeđenog)
  • 1 manja konzerva konzerviranog kukuruza (ocijeđenog)
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica šećera

Priprema

1. Rajčice prepolovite i poredajte u lonac na odrezanu stranu.

2. Dodajte goveđu kocku i vodu pa stavite kuhati. Čim zakuha, kuhati narednih 10 minuta.

3. Maknite s vatre pa rajčice ogulite i narežite na komadiće pa vratite natrag u lonac.

4. Luk, papriku, ljutu papriku i češnjak nasjeckajte.

5. Podesiti temperaturu štednjaka na srednje jaku temperaturu. Na ugrijanu tavu dodajte pola maslinovo, pola suncokretovo ulje i odmah mljevenu junetinu. Pirjajte 5 minuta.

6. Dodajte luk i papriku, posolite pa nastavite pirjati narednih 10 minuta.

7. Nakon toga rasporediti sadržaj tave na stranu kako bi u sredini dobili prazninu. U istu dodajte chili prah i prethodno nasjeckan češnjak i ljutu papriku. Nastavite pirjati nekoliko minuta da se sve sjedini.

8. Sada dodajte oguljenu i nasjeckanu rajčicu s početka, zajedno sa tekućinom, list lovora i acceto balsamico. Pirjajte narednih 10 do 15 minuta dok se tekućina ne reducira gotovo u potpunosti, povremeno miješajući.

9. Dodajte pasiranu rajčicu, papar, grah i kukuruz šećerac te promiješajte. Probajte jelo, pa dodajte prstohvat, dva soli, po potrebi i želji. Obavezno na kraju dodajte žličicu šećera.

10. Kuhajte još nekoliko minuta i chilli con carne je gotov. Jelo poslužite uz rižu ili tortilje, a možete ga jesti i bez priloga, posluženog u dubokoj zdjelici s dodatkom parmezana.