Mnoge mame muku muče s osmišljavanjem zdravih i istovremeno ukusnih jela koja će se svidjeti svim ukućanima, a posebno najmlađima. Patlidžan se sigurno ne nalazi na listi omiljenih dječjih namirnica, no ovaj slasni recept s lakoćom ćete im 'podvaliti' te zaraditi komplimente i onih s najzahtjevnijim nepcem
Ukoliko niste, obavezno probajte ovaj slasni recept za pripremu patlidžana. Jednom kada ga okusite, sigurno ćete ga nastaviti pripremati za svoje ukućane. Kombinacija patlidžana, češnjaka, mljevenog mesa i šalše savršeno se sljubljuje u ustima, a namirnice uvijek možete dopuniti ili izmijeniti prema vlastitim željama.
Sastojci
- 2 veća patlidžana
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 1 žlica krušnih mrvica
- Konzervirana rajčica
- Sol
- Papar
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1 žličica Vegete
- Maslinovo ulje
- Bosiljak
Priprema
1. Odstranite krajeve patlidžana i narežite ih na kriške otprilike pola centimetara debljine.
2. Položite ih jednu do druge u veliki lim za pečenje i posolite. Ostavite da odstoje 30 minuta kako bi pustile vodu.
3. Narežite luk na sitne kockice. Dodajte ga u mljeveno meso koje je zatim potrebno začiniti solju, paprom, Vegetom i usitnjenim češnjakom. Sve dobro promiješajte rukama da se sjedini.
4. U staklenu posudu dodajte konzerviranu rajčicu i skašite je vilicom. Dodajte malo maslinovog ulja, češnjaka i narezanog svježeg bosiljka. Promiješajte.
5. Od mljevenog mesa oblikujte polpete. Neka budu ovalnog oblika kako bi ih lakše zarolali u patlidžan.
6. Patlidžane posušite uz pomoć papirnatog ručnika. Zagrijte nauljenu tavu i kratko s obje strane popržite patlidžane.
7. Nauljite vatrostalnu posudu i na dno dodajte malo šalše. Svaku polpetu zarolajte kriškom patlidžana i položite u posudu za pečenje.
8. Kada je posuda prekrivena punjenim rolama, prelijte ih ostatkom šalše.
9. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva. Po želji na svaku rolu možete dodati i tanku krišku sira 5 minuta pred kraj pečenja.
U slast!