Ako muku mučite što pripremiti svojim ukućanima, naš prijedlog za sutrašnji ručak je slasni juneći gulaš s njokima. Iako mnogi izbjegavaju pripremati gulaš jer zvuči komplicirano, ovo jelo je i više nego jednostavno za pripremu. Potrebno je samo malo strpljenja, obzirom da junetina zahtijeva dva sata dinstanja, ne bi li pustila svoje sokove, dobila na gustoći i postala meka. Donosimo vam detaljan recept koji od A do Ž objašnjava kako napraviti najukusniji juneći gulaš
Sastojci
- 800 g juneće plećke
- 800 grama luka
- 50-100 g slanine
- 6 češnja češnjaka
- 2 srednje mkrve
- 250 g pasirane rajčice
- mesni temeljac
- svježi peršin
- maslinovo ulje
- 3 žličice slatke crvene paprike
- sol
- papar
- čili papričice
- lovorov list
Priprema
1. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk. odmah dodajte i na kockice narezano meso. Poklopite i pustite da se dinsta 15 minuta.
2. Promiješajte meso i luk da se sjedine pa dodajte malo temeljca. Poklopite i pustite 15-20 min da krčka na laganoj vatri.
3. Peršin, češnjak i slaninu sameljite u blenderu tako da dobijete paštetu. Odvojite otprilike jednu žličicu koja će vam kasnije biti potrebna za gulaš, a ostatak čuvajte u zamrzivaču i iskoristite za druga jela.
4. Poslije otprilike 35 minuta dinstanja u gulaš dodajte sitno nasjeckanu mrkvu. Gulaš bi sada već trebao dobiti na gustoći. Poklopite ga i pustite da se dinsta još otprilike sat i pol.
5. Meso je sada kuhano te je gulaš potrebno još samo začiniti. Dodajte sol, papar, crvenu papriku, po želji malo čilija i pasiranu rajčicu. Dodajte i žličicu paštete koju ste prethodno napravili pa sve dobro promiješajte.
6. U gulaš dodajte lovorov list i pustite da se krčka desetak minuta.
Gulaš će se izvrsno slagati s domaćim krumpirskim njokama, tjesteninom, ili bavarskim knedlama od kruha o kojima smo nedavno pisali. Recept za knedle potražite OVDJE. U slast!