omiljena torta

Recept za slasni cheesecake s preljevom od borovnica koji će prekriti sve nesavršenosti

23.08.2020 u 19:54

Bionic
Reading

Klasični cheesecake s preljevom s borovnicama je zaista jednostavno napraviti i ne morate se živcirati ako vam cheesecake po vrhu ispuca jer će preljev prekriti sve eventualne nesvršenosti

Potrebni sastojci

  • 200 g integralnih keksa, smrvljenih
  • 115 g maslaca, rastopljenog
  • 65 g i dodatne 2 čajne žlice smeđeg šećera
  • 500 g krem sira
  • 4 velika jaja sobne temperature
  • 150 g šećera i dodatne 3 velike žlice
  • 1 1/2 žličicu ekstrakta od vanilije
  • 2 čašice kiselog vrhnja
  • 2 šalice svježih borovnica

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C. Izmiješajte mljevene integralne kekse, maslac i 65 g smeđeg šećera. Smjesu ravnomjerno utisnute u dno kalupa za torte promjera 26 cm. Dno kalupa s vanjske strane omotajte aluminijskom folijom i tako stavite u zagrijanu pećnicu te pecite oko 8 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. Smanjite temperaturu na 170 stupnjeva.

U međuvremenu istucite krem sir, žumanjke, ekstrakt od vanilije i 150 g šećera dok ne dobijete glatku smjesu. Posebno čvrsto istucite bjelanjke s prstohvatom soli te ih dodavajte polako u smjesu sa sirom miješajući silikonskom špatulom.

Smjesu od sira i jaja stavite na koricu od keksa koja se u međuvremenu malo ohladila.

Cheesecake pecite na 170 stupnjeva oko 25 minuta dok se površina ne počne sušiti. Izvadite ga da se ohladi oko sat vremena.

Za to vrijeme izmiksajte kiselo vrhnje s 2 žličice smeđeg šećera i pola žličice ekstrakta od vanilije te smjesu nježno nanesite na ispečeni cheesecake i zagladite površinu špatulom.

Ispecite ponovo cheesecake na 170 stupnjeva 15-18 minuta i ostavite ga da se ohladi. Kad je ohlađen stavite ga u hladnjak, najbolje preko noći.

Preljev od borovnica napravit ćete tako da izmiješate borovnice i 3 velike žlice šećera u maloj zdjeli na srednjoj vatri oko 4 minute uz često miješanje. Ugasite vatru i pustite umak da se ohladi.

Ohlađenim umakom od borovnica prelijte tortu prije posluživanja.