Sigurno vam je dojadilo pripremati uvijek ista jela. Piletina je namirnica koja pruža puno više mogućnosti od onih klasičnih varijanti poput pohane ili piletine na grilu, koje se pripremaju u većini kućanstava. Ako želite isprobati nešto novo, predlažemo vam da zasučete rukave i svojim ukućanima pripremite slasnu piletinu na tajlandski način koju možete poslužiti uz rižu, tjesteninu, njoke ili sezonsko povrće
Ovo jelo slobodno možemo svrstati u kategoriju keto prehrane jer se sastoji od kombinacije proteina, u ovom slučaju piletine i zdravih masti - maslaca od kikirikija, sezamovog i maslinovog ulja. Stoga je idealno za sve one koji nastoje paziti na prehranu i u svoj organizam unositi isključivo visokonutritivne namirnice.
Sastojci (za 4 osobe)
- 1 kg okošćenog pilećeg mesa (prsa, zabatak, batak itd.)
- 200 ml soja sosa
- 8 češnja češnjaka
- žlica đumbira
- 2 žlice čili papričica
- žlica sezamovog ulja
- žlica smeđeg šećera
- glavica luka
- 4 žlice maslaca od kikirikija
- 2 žlice svježeg vlasca
- maslinovo ulje
Priprema
1. Narežite luk na tanke ploške. Oguljeni đumbir, vlasac i češnjak nasjeckajte, a piletinu narežite na kockice.
2. U posudu odložite narezanu piletinu, dodajte češnjak, đumbir, soja sos i čili papričice. Poklopite i stavite marinirati u hladnjak barem jedan sat. Zatim izvadite meso iz marinade te je sačuvajte za kasnije.
3. U vrući vok ulijte 3-4 žlice maslinovog ulja, dodajte smeđi šećer, luk i pržite na srednje jakoj vatri, stalno miješajući.
4. Nakon dvije minute izvadite luk, a na masnoću od prženja ulijte sezamovo ulje, dodajte narezanu piletinu i pržite je oko tri minute.
5. Potom ulijte marinadu i kad zavri, kuhajte na srednje jakoj vatri. Ako se bojite da će umak biti preslan zbog soja sosa, možete dodati samo polovicu marinade te isto toliko vode.
6. Nakon 7-8 minuta dodajte maslac od kikirikija i pričekajte da se potpuno rastopi.
7. Zatim u vok vratite prženi luk, promiješajte i pričekajte da proključa.
Jelo posipajte sjeckanim vlascem i poslužite s prilogom po želji.