Baš kada ste pomislili da je vrijeme da krenete na dijetu, odjednom vam se jede nešto slatko? Mi se vodimo onom - 'broji uspomene, a ne kalorije' i odjednom je sve ljepše! Danas vam donosimo recept za svima dobro poznatu medenu pitu koju još uvijek stignete pripremiti za početak vikenda. Ova popularna starinska slastica i danas se naveliko peče u našim domovima, a iako ju mnogi najčešće pripremaju u vrijeme blagdana, to ne znači da se njome ne možete zasladiti i sada kad je Božić iza nas
Medena pita
Sastojci
- 400g brašna
- 3 žlice meda
- 3 jaja
- 80 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 žličica sode bikarbone
Za kremu:
- 150 g šećera u prahu
- 900 g kiselog vrhnja
Priprema
1. U lonac dodajte šećer, maslac, med pa stavite na vatru kako bi se smjesa rastopila.
2. Skinite lonac s vatre, razmutite jaja i uz stalno miješanje dodajte jaja pazeći da se ne skuhaju. Dodajte postepeno brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete tijesto.
3. Tijesto prebacite na papir za pečenje i posipajte ga s malo brašna. Ručno ga kratko umijesite. Podijelite ga na osam dijelova i svaki tanko razvucite. Pritisnite svaki komad razvaljanog tijesta kalupom za tortu kako bi dobili tijesto veličine kalupa.
4. Tijesto premjestite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 3-4 minute. Višak tijesta također ispecite.
5. Zatim pripremite kremu. Miksajte šećer i kiselo vrhnje pa kremu stavite u hladnjak. Ponovite postupak dva, tri puta.
6. Ispečene kore premažite kremom, slažeći ih jednu na drugu. Završite s kremom, a po vrhu naribajte višak pečenog tijesta.
7. Medenu pitu stavite u hladnjak i poslužite sutradan, kada kore omekšaju.
U slast!