U ove hladne dane najviše nam odgovaraju jela na žlicu, a juneći gulaš je uvijek dobar izbor. Ovo tradicionalno jelo dolazi u brojnim varijantama, a mi donosimo onu s krumpirom
Potrebni sastojci:
- 800 grama junetine (najbolje junećeg vrata) narezanog na kocke veličine 5 cm
- 2 srednje velika luka
- 4 velike žlice ulja
- 3 mrkve (naribane)
- peršin
- 2 češnja češnjaka (protisnuta)
- 2 velike žlice koncentrata od rajčice
- 1.5 velika žlica mljevene slatke paprike
- 1 žličica mljevene ljute paprike (po želji)
- 3 lovorova lista
- 20 g korijena celera (nariban)
- 2 žlice majčine dušice
- Sol i papar
- 4 šalice goveđeg temeljca
- voda
- 500 g krumpira, očišćenih i nasjeckanih na kocke
Priprema
U veću dublju posudu debljeg dna (za ovo je idealno gusnato posuđe), na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja i dodajte meso nasjeckane na kockice te ga popržite oko 15-ak minuta. Izvadite meso i u istu posudu dodajte ostatak masnoće, zagrijte je i na nju stavite nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne dobije zlatnu boju.
Vratite meso u posudu i pirjajte dok ne ispari tekućina. Podlijte vinom i kuhajte dok tekućina ne ispari. Zatim u posudu dodajte koncentriranu rajčicu i kuhajte 2-3 minute. Zatim dodajte protisnuti češnjak, naribanu mrkvu, korijen celera i sve zajedno promiješajte i pirjajte dok tekućina ne ispari. Dodajte u lonac sol, papar, papriku, majčinu dušicu, lovor i temeljac.
Podlijte s dijelom temeljca i vodom toliko da prekrijete meso i smanjite temperaturu. Poklopite lonac i kuhajte 2.5-3 sata dok meso potpuno ne omekša i povremeno dodavajte vode i temeljca.
Kad je meso omekšalo dodajte u lonac krumpir te dodajte još malo vode ako je potrebno i kuhajte 15-20 minuta dok krumpir nije skuhan. Gotov gulaš pospite s najeckanim peršinom i uživajte u zalogajima koji griju želudac.