Ovaj jednostavan, kremasti rižoto s gljivama idealan je za dane kad ste u žurbi, a želite pojesti nešto toplo i ukusno. Možete ga po želji obogatiti začinima, komadićima pancete, povrća…
Potrebni sastojci:
- 75 g maslaca
- 3 češnja češnjaka
- 550 g gljiva po izboru (bukovače, šampinjoni...)
- Sol i papar
- maslinovo ulje
- 1 manji luk
- 400 g riže arborio
- 1 l povrtnog temeljca
- 1.5 dcl bijelog vina
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- majčina dušica
- list lovora
- parmezan
Priprema:
Na velikoj dubljoj tavi otopite polovicu maslaca (oko 35 g) i na njega bacite češnjak da se prži oko minute. Dodajte nasjeckane gljive, posolite i popaprite te pirjajte 5-7 minuta te nakon toga maknite s vatre.
U drugom dubljem loncu otopite 20 g maslaca i dodajte malo maslinovog ulja dodajte mu nasjeckani luk te pržite 5-10 minuta. Dodajte rižu i dobro promiješajte te ostavite minutu da riža upije masnoću. Zalijte vinom i pustiti da alkohol ipsari, a riža popije tekućinu.
Dodajte lovor i majčinu dušicu.
U međuvremenu zagrijte temeljac sve dok ne provre i dodavajte ga pomalo u rižu neprestano miješajući; sve dok ona u potpunosti ne upije tekućinu. To ponavljajte sve dok imate temeljca i dok riža ne bude kremasta ali još uvijek al dente, nekih 20-ak minuta. Ne zaboravite stalno miješati jer u tome leži tajna kremastog rižota.
Pet minuta prije no što je riža skuhana dodajte gljive. U gotov rižoto dodajte žlicu maslaca, peršin i naribani parmezan te dobro promiješajte.
Poslužite s još malo naribanog parmezana.