Gladni ste a nemate vremena ni živaca za kuhanje? Tjestenina je uvijek siguran izbor, pogotovo ako naletite na recept koji je gotov u tren oka i s namirnicama koje vjerojatno imate kod kuće
Izvadite ricottu iz hladnjaka barem pola sata prije nego krenete s pripremom jela jer mora biti sobne temperature. Ne trebate se striktno držati mjera koje navodimo, prilagodite ih vlastitom ukusu.
Potrebni sastojci:
- 2 velike žlice maslaca
- malo maslinovog ulja
- 2 manja češnja češnjaka, zdrobljena
- 1 1/2 šalica krušnih mrvica
- 1/4 šalice naribanog parmezana
- malo nasjeckanog peršina
- malo naribane korice neprskanog limuna
- tjestenina
- 1/2 šalice mlijeka
- 250 g ricotte
- 1/4 šalice naribanog parmezana (može i grana padano ili pecorino)
- sol i papar
- svježa chili papričica po želji
Priprema
Stavite kuhati tjesteninu u posoljenu vodu prema uputama na pakiranju.
Na tavi otopite maslac s malo maslinovog ulja te zatim dodajte zdrobljeni češnjak i prepržite da dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mu mrvice i pržite ih dok lagano ne posmeđe. Maknite s vatre i prebacite u čistu zdjelu te u nju dodajte parmezan, peršin, koricu limun te dobro izmiješate.
Dok se tjestenina kuha zagrijte mlijeko. U veću zdjelu stavite ricottu i parmezan i prelijte vrućim mlijekom te dobro izmiješajte, posolite i poparite.
Kad tjestenina bude kuhana al dente ocijedite je i prebacite u zdjelu s ricottom i mlijekom te dobro izmiješajte. Pospite je preprženim mrvicama kojima ste dodali (ako volite začinjenu hranu) nasjeckanu chili papričicu kojoj ste prethodno izvadili sjemenke.