VRIJEDNO JE TRUDA

Jedini ispravan način za pripremu pečenog pileta

21.02.2014 u 14:32

Bionic
Reading

Pečeno pile može biti prava delicija ako se pravilno pripremi, a uz ovaj način jednostavno ne možete pogriješiti

Francuski chef Daniel Boulud otkrio je za Huffington Post kako se priprema cijelo pile, a da meso ne bude žilavo i bez okusa.

1. Salamura

U tri i pol litre vode stavite oko ¾ šalice soli te po pola šalice meda i šećera. Pustite da zavrije, a zatim da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon toga očišćeno pile treba ostaviti u vodi 18 sati u hladnjaku. Zbog salamure će meso biti podatnije i mekše.

2. Vezanje

Povezivanje pileta služi tome da se svi dijelovi ispeku jednako. Pile stavite na leđa i omotajte špagu oko njega horizontalno. Zatim svaki kraj špage omotajte oko jedne noge i prekrižite ih, da se ne razdvajaju. Na kraju privežite vrhove nogu tako da ostanu prekrižene.



3. Sušenje

Ovaj način pripreme pileta za pečenje služi tome da meso bude još čišćeg okusa nakon stajanja u salamuri, a koža hrskavija. Dakle, nakon što ste pile izvadili iz salamure, stavite ga nepokrivenog da odstoji u hladnjaku još 12 sati. Nakon toga možete ga začiniti po želji, ali računajte da je već nasoljeno pa ne pretjerujte sa solju.

4. Pečenje

Nakon što ste pećnicu ugrijali na 220 stupnjeva Celzijevih, pile je konačno spremno za posljednju fazu. Dovoljno je da se pile peče na jakoj temperaturi 15 minuta kako bi koža dobila boju i hrskavost, a zatim smanjite na 180 stupnjeva i pecite još pola sata. Ako imate rešetku za pleh, obavezno je stavite da se donji dio pileta ne umače u sokovima. Tada će cijelo pile izvana biti hrskavo.