Holistički pristup u medicini način je liječenja koji uključuje naše tijelo, um i duh te se kao primarni cilj holističke medicine, u cilju postizanja optimalna zdravlja, smatra uspostavljanje njihove ravnoteže
Vjeruje se da se osoba sastoji od međusobno povezanih dijelova i ukoliko jedan ne funkcionira, to će se odraziti na funkciju ostalih dijelova, odnosno ako je osoba u neravnoteži (fizičkoj, emocionalnoj ili duhovnoj), to će se kao posljedica odraziti na njeno zdravlje.
Jedna od najstarijih holističkih medicina je ajurveda, nastala prije nekoliko tisuća godina u Indiji. Prema ajurvedi, sve što utječe na fizičko, duhovno i emocionalno stanje može dovesti do ravnoteže ili neravnoteže pojedinca.
Dobra probava i dobro zdravlje su međusobno povezani
U samom središtu holističkog pristupa i ajurvede koji primjenjujem je razumijevanje povezanosti dobre probave i dobrog zdravlja. Slaba probava je prekursor za razvoj bolesti i kao takva ima značajan utjecaj na tijelo, um i duh. Holistički pristup prepoznaje da je različitost u populaciji važan dio kao različitost u prehrani. Holistički pristup u prehrani zahtijeva stoga izbalansirane makro i mikronutrijente za postizanje optimalnog zdravlja u cilju postizanja optimalne razine energije, emocionalnog zadovoljstva i sposobnosti za borbu protiv infekcija.
Pridržavanje takvog načina može prevenirati zdravstvene probleme poput srčanih bolesti, dijabetesa, pretilosti, različitih bolesti probavnog sustava, pa čak i autoimunih bolesti i karcinoma.
Najvažnija komponenata holističkog pristupa u nutricionizmu je ugradnja kvalitetnih namirnica u prehranu, poput povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, ribe i kvalitetnog mesa za nevegetarijance, orašastih plodova, voća i sjemenki. Kada pripremate hranu, možete koristiti brojne biljke, začine, sol, nerafinirano sezamovo ulje i ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Preporuka je da se, kao zamjena za sokove, koriste čajevi te obična voda, sojino i rižino mlijeko ili svježe iscijeđeni sokovi
Izbjegnite zamke u mršavljenju
Prehrana po konstitucijskom tipu iz drevnog znanja ajurvede, moderna znanja nutricionizma, preporuke o ljekovitim biljkama kojima se može pomoći u rješavanju određenih poremećaja, redovita tjelovježba, asane i vježbe disanja iz sustava joge, razgovori kroz grupu podrške, aktivno učenje pripreme jela na nov način - sastavni su dijelovi područja regulacije težine koji prakticiram u svom dugogodišnjem radu.
Najčešća zamka u mršavljenju je to da pojedinci krenu puni volje, samostalno se odlučuju na restriktivne dijete, često viđam da pritom gladuju, iscrpljuju organizam, neki i mahnito vježbaju, ali sve to traje kratki vijek, baš onoliko koliko je snažna početna volja, mjesec, dva.
Kada se pojedinac emocionalno i tjelesno iscrpi jer ne unosi potrebne nutrijente nepravilnim odabirom namirnica kroz moderne, jako niskokalorične dijete, što se nude posvuda, kreće drugi krug - krug povratka staroj prehrani i navikama.
Bez promjene navika u prehrani, tjelesnoj aktivnosti, stavovima i životnom stilu nije moguće regulirati tjelesnu masu i trajno smršaviti, a sve što se dobije je kratkoročan gubitak od nekoliko kilograma i jo-jo efekt ponovnog nagomilavanja masnog tkiva u organizmu. Zato krenite pametno i cjelovito, educirajte se i mijenjajte svoje životne navike!