Ovo slasno jelo zasigurno će vas oduševiti. Vlaška pita od lisnatog tijesta priprema se originalno s mladim lukom i svježim sirom, no u nju možete staviti apsulutno svo zelenilo puput špinata i poriluka, a umjesto svježeg sira možete dodati slaninu ili ribani sir. Neki ovo jelo rade i s mljevenim mesom, a ukoliko niste vješti s tijestom, vlašku pitu uvijek možete napraviti i s kupovnim lisnatim tijestom
Tijesto je mekano i narednog dana, no sumnjamo da će do sutra išta ostati, jer vlaška pita osvaja i velike i male. Jelo je idealno za ručak, večeru ili doručak i vrlo praktično za serviranje kada imate veće društvo na okupu. Isprobajte recept i uvjerite se koliko je ukusna vlaška pita.
Sastojci
Za tijesto:
- 600 g brašna
- 2 žličice soli
- 30 g kvasca
- vode koliko je potrebno da dobijete tijesto
Za nadjev:
- svježi sir za pite
- 6 glavica mladog luka
Za premaz:
- 200 g maslaca
- sezam
- 4 žumanjka
- crvena paprika
Priprema
- Zamijesite tijesto i podijelite ga na šest dijelova. Ostavite tijesto da odstoji 15 minuta.
- Razvaljajte svaku kuglu tijesta na tanko. Svaku koricu tijesta premažite otopljenim margarinom.
- Pomiješajte svježi sir i sitno narezani mladi luk (samo zeleni dio koji ste prethodno posolili i promiješali) kojim ćete premazati kore.
- Nanesite na koru i drugom preklopite. Ponovite postupak sa svim korama (na zadnju koru ne ide nadjev).
- Tako poredano i napunjeno tijesto razvaljajte u četvrtasti oblik veličine tepsije.
- Zadnju koru premažite žumanjkom i posipajte sezamom i crvenom paprikom. Sezam utisnite u tijesto.
- Narežite tijesto na dva prsta debele trake. Svaku traku uvijte (jednu stranu motajte ulijevo, a drugi kraj u desno) i položite u nauljeni pleh.
- Premažite ponovno žumanjkom i pustite da tijesto prije pečenja odstoji 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Nakon što stavite tijesto, smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 30-35 minuta.
U slast!