SVE SAMO NE OBIČAN

Kako je kruh postao poželjna fensi namirnica

11.11.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Da je proizvodnja kruha sve poželjniji biznis, dokazala je i diplomirana slikarica Maja Marković koja se odlučila na stvaranje krušnih poslastica neodoljiva arhaična okusa

Diplomirana slikarica Maja Marković upustila se u pekarski biznis stvorivši projekt Maja i kruh. Nakon duljeg eksperimentiranja s kruhom, na što je dosta utjecao njezin sezonski posao u restoranu Tovjerna Sesame u Dubrovniku, u kojem se svaki dan peče kruh koji se poslužuje, Maja je s idejom u rukavu i bez puno razmišljanja krenula u njenu realizaciju.

Maja se fokusirala na kruh pomalo drugačijeg arhaičnog okusa, a koji se radi od domaćeg brašna iz mlinova. Prema Majinim riječima prva razlika je u upotrebi divljeg kvasca, odnosno kiselog tijesta koje sama priprema i o kome vodi brigu. Maja također posebnost svojih proizvoda vidi u njihovim malim količinama, zbog čega njezin kruh zadržava okus.

'Zasad moj kruh nastaje kao rezultat eksperimenata, još uvijek u kućnoj radinosti i ručno miješan (za prijatelje i poznanike) te zaista dobivam mnogo podrške jer se ljudima svidjela ta ideja alternativne pekarnice i kruha koji ima pomalo arhaičan okus. Tako sve skupa i doživljavam - kao ekstenziju svog umjetničkog djelovanja. Pakiranje koje sama izrađujem i potpisujem za onoga kome kruh dolazi također je bitna različitost.'

Sastojci određuju kvalitetu i okus kruha, a prema riječima Maje Marković, od velike je važnosti to da su organskog podrijetla jer želi stvoriti u potpunosti prirodan kruh bez aditiva.

'Kupujem brašno iz mlinova koji tretiraju brašno na tradicionalan način, ne uništavajući ono najbolje u njemu. Kvasac je također moja vlastita proizvodnja. Na okus kruha utječe puno čimbenika, jer svaki je detalj bitan. U takvom procesu samo ste medij koji preuzima obveze hranjenja kvasca, a ostalo je prepušteno uvjetima u kojima pripremate svoj kvas i kruh (temperaturi, vlazi, brašnu, pa čak i trenutnom raspoloženju). Ne znam koliko je to isplativo, ali znam da će uvijek biti ljudi koji će prepoznati dobar kruh kao osnovnu namirnicu', otkriva Maja.

Ponuda krušnih proizvoda

U Majinoj ponudi nalazi se pet vrsta kruha; raženi s jabučnim ciderom, bijeli za'atar, bijeli sa sjemenkama, integralni te kruh s pet vrsta brašna

Maja o tajni dobrog kruha kaže sljedeće: 'Kvalitetan kruh je zaista lako ispeći. Tajna je u svakodnevnoj pripremi tijesta i pečenju kruha jer se tako uči. Krucijalni su kvalitetni sastojci i naravno da vas to interesira i provocira.'

Iako još ne postoji mjesto u kojem se može doći i kupiti Majin kruh, s obzirom na to da je cijeli projekt još u eksperimentalnom stadiju, Maja priznaje: 'Ne zamišljam to mjesto kao pekarnicu, više kao mjesto u kojem se svašta/ništa događa i, eto, može se i kupiti kruh koji nije svaki dan isti, kojeg možda i nema svaki dan u dovoljnim količinama u ponudi. Greške i odstupanja meni su prihvatljivi i dio su posla. Sviđa mi se zadržati dozu neozbiljnosti, osobito jer struka iz koje dolazim podržava slobodnu interpretaciju stvari.'

Po pitanju širenja svog projekta, Maja otkriva: 'U pripremi su poslovne suradnje, no to je još uvijek u razradi. Držim distancu od prevelikih narudžbi. Radim sama i još uvijek se to ne može nazivati proizvodnjom. Sve skupa je još uvijek vježba za budućnost. Upravo sam u pregovorima s nekoliko zanimljivih mjesta u Zagrebu koja žele imati Maju i kruh u ponudi. No sve će biti objavljeno na Facebooku kad bude konačno.'