pamuk ili lan?

Kako se rashladiti: Ovo je najbolja odjeća za vruće dane

14.07.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Stručnjaci ističu da je ključno nositi odjevne komade od materijala koji propuštaju vlagu i pomažu koži da diše, a po svemu je najbolji odabir prozračni lan

U periodu godine u kojem nas očekuje niz toplinskih valova svi se nalazimo u potrazi za efikasnim rješenjima koja će nam olakšati vruće dane. Jedno od njih krije se u nošenju prozračnih materijala.

Najpoznatiji u ovoj kategoriji su pamuk i lan, a ako dvojite hoćete li odjenuti bijelu pamučnu majicu kratkih rukava ili lanenu košulju, odgovor stručnjaka je - birajte potonje.

Naime pokazalo se da je upravo lan najučinkovitiji u borbi s visokim temperaturama jer pomaže tijelu da se lakše rashladi.

Retro tenisice koje ćemo viđati posvuda Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr

'Osjećaj ugode određuje količina otpuštene vlage iz tijela. Zato je ljeti bitno nositi odjeću koja vam pomaže riješiti se znoja. Ako ne idete vježbati, lan je najbolja opcija', kaže profesor Sundaresan Jayaraman i nastavlja:

'Želite tkaninu koja dovoljno upija tako da uklanja vlagu s kože, ali također omogućava da voda isparava. Pamuk i lan dobro upijaju, ali pamuk zadržava tekućinu dok je lan pušta.'

Poliester za vježbanje

Iznimka je vježbanje i sportska aktivnost na suncu jer je u tom slučaju nošenje sintetičkih materijala, poput poliestera, puno bolja opcija. Razlog je u njihovoj sposobnosti odvođenja znoja s kože, u čemu pomaže upravo kemijski tretirani sastav.

Ističe da nije najbolja ideja nositi pamučne potkošulje u vrućim i vlažnim danima jer će upiti znoj, ali ga neće propustiti, zbog čega nastaje osjećaj ljepljivosti kože. Razlog je u strukturi pamuka (nalik vrpci), koji nema kapaciteta propustiti tekućinu, dok su posve ravne niti lana idealne za propuštanje znoja.

  • +2
Jennifer Lawrence Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

'Tijelo također oslobađa toplinu kada hladan zrak struji preko kože — tako da u vrućem danu želite nositi tkaninu koja diše. Lanena vlakna su deblja od pamučnih, pa takve tkanine obično imaju nižu gustoću niti i više otvora između vlakana i zrak lakše prolazi', ističe stručnjak za tekstil.

Također vrijedi uzeti u obzir to da se struktura niti razlikuje od jednog komada odjeće do drugog (ovisno o kvaliteti materijala) pa je dobro napraviti malu provjeru.

'Ako kroz tkaninu možete vidjeti svjetlo, onda tekućina i zrak kroz nju mogu proći', pojasnila je profesorica Larissa Marie Shepherd.

bogata ponuda

Postale su hit 70-ih, a i ove sezone chic haljine dominiraju stajlinzima

Pogledaj galeriju

Druga velika prednost lana je njegova krutost. Naime kruta lanena vlakna imaju tendenciju zadržati svoj oblik bolje od pamuka, zbog čega lanena odjeća visi s tijela dok se ona od pamuka prilijepi uz kožu. Ostavljanjem više prostora za strujanje zraka između odjeće i kože hladite se i pomažete isparavanju znoja.

Za kraj, iako su znanstvenici složni u stavu da je lanena odjeća u pravilu najbolji izbor za vruće dane, ističu i da je zbog krutosti neugodan određenim osobama, ali i da stvara puno muke zbog peglanja.