Ako ste osoba koja uvijek traži dodatne ljute začine uz svoj obrok, vjerojatno ste skloniji rizicima nego vaši prijatelji koji se drže blagih okusa
Zaključak je to novog istraživanja koje je prezentirano na ovogodišnjoj konferenciji američkog Instituta za prehrambenu tehnologiju.
Stručnjaci su putem upitnika analizirali osobnost 97 ispitanika, a zatim su ih pitali koliko su uživali u jako začinjenoj hrani (koja je sadržavala kapsaicin – tvar zbog koje paprika ima karakterističan, ljuti okus).
Rezultati su pokazali kako su osobe avanturističkog duha, dakle one sklonije rizicima i novim iskustvima, više voljele začinjenu hranu, prenosi Ordinacija.hr. Što se količina začina više povećavala, a hrana postajala sve ljuća, avanturisti su i dalje bili skloni ovakvoj hrani. S druge strane, osobe mirnijeg duha nisu bile oduševljene jakim začinima, a što je više začina hrana sadržavala, njihov interes za takve namirnice je drastično padao.
Biološki gledano, začini kreiraju dojam, osjet u ustima koji mozak interpretira kao izgaranje odnosno zahvaćenost vatrom.
Više o ovoj temi možete pročitati na stranicama Ordinacija.hr.