ZVUČI ODLIČNO

Karmela Vukov Colić otkriva genijalan recept za zvijezdu s češnjakom koja će savršeno upotpuniti blagdanski stol

29.12.2020 u 20:05

Bionic
Reading

Protekle predblagdanske dane omiljena televizijska i radijska voditeljica, a odnedavno i autorica kuharice, Karmela Vukov Colić, uglavnom provodi s kuhačom u ruci. Nakon što je okitila svoj dom, bacila se u pripremu omiljenih blagdanskih delicija, a na njezinom stolu našlo se mjesta i za slasnu zvijezdu s češnjakom. Svoj recept Karmela je podijelila i sa svojim čitateljima na blogu Ciao Karmela, a detaljan recept možete pronaći i u nastavku teksta

Sastojci

  • 300 g brašna (pirovog ili pšeničnog)
  • 1/2 vrećice suhog kvasca
  • 1 – 2 dl tople vode
  • 1 žličica šećera
  • prstohvat soli
  • 1 – 2 žlice maslinovog ulja

Nadjev:

  • 100 g maslaca
  • 5 – 6 češnjeva češnjaka (sitno nasjeckanih)
  • sol

Priprema

1. Brašno prosijte sa solju u zdjelu za miksanje. Dodajte ulje po rubovima, a u sredinu šećer i kvasac i toliko tople vode da možete zamijesiti podatno tijesto. Izmiksajte sve sastojke mikserom s kukom za tijesto.

2. Kad je tijesto jednolično, pokrijte ga čistim ubrusom, prelijte s malo ulja i stavite na toplo da se diže 1 – 1,5 sat.

3. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.

4,ž. U tavi otopite maslac pa na njemu (na laganoj vatri!) propirjajte češnjak, Pazite da ostane svijetli. Dodajte sol i maknite s vatre.

5. Dignuto tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.

6. Svaki razvaljajte u jednako veliki krug.

7. Prvi krug stavite na papir za pečenje i premažite trećinom pripremljenog maslaca s češnjakom pa pokrijte drugim krugom tijesta. Ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu neka bude tijesto.

8. Sad u sredinu stavite preokrenutu zdjelicu – ona će vam pomoći da ljepše izrežete krakove zvijezde.

9. Oko zdjelice režite jednake trakice tijesta ukrug – neka ih bude 8 – to će biti krakovi zvijezde. Maknite zdjelicu.

10. Svaki krak još jednom prerežite po sredini pa onda lijevi i desni dio zavrtite oko osi (prema van) i ponovno spojite na vrhu. Sad ste formirali laticu ili krak. Malo prstima razdvojite slojeve koji su postali vidljivi kad ste tijesto “ufrkali” da krak bude lijepo širok po sredini i skupljen pri vrhu.

11. Ponovite sa svim krakovima.

12. Tako formiranu zvijezdu, skupa s papirom, preselite u okrugli kalup za pečenje, prekrijte prozirnom folijom ili ubrusom i ostavite da se diže još 1 sat.

13. Pećnicu zagrijete na 200 stupnjeva C.

14. Uzdiglu zvijezdu lagano premažite umućenim jajetom i peacite 20 – 25 minuta.

Poslužite mlako. U slast!