AKO STE PAMETNI

Koje povlastice obavezno morate iskoristiti u travnju?

15.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Svaki dobar nutricionist savjetovat će vam da jedete sezonsko voće i povrće ako želite biti zdravi i vitki. Ovoga mjeseca nikako ne propustite šparoge, luk, rikolu…

Dok proljeće polako uzima zamah, a većina ljudi prebacuje se u radosno proljetno raspoloženje, valja obratiti pozornost i na prirodno bogatstvo koje proljeće donosi. Travanj je mjesec u kojemu nas priroda dariva zdravim i ukusnim plodovima. Donosimo vam pregled top namirnica koje bi se svakako trebale naći na vašem tanjuru. Osim što su ukusne, vrlo su zdrave, a i održat će vašu vitkost na zavidnoj razini.

Rikola
U samo 100 grama ovog fenomenalnog zelenog povrća, dobit ćete ogromne količine vitamina A i C, kao i gotovo 16 posto dnevne preporučene doze kalcija. Rikola ima pomalo gorkast okus pa je možete miješati s ostalim zelenim salatama.

Šparoge
Ovo niskokalorično proljetno povrće sjajan je izvor vitamina A, C i E, ali i kalija te proteina. Istraživanja pokazuju da šparoge čak mogu pomoći u borbi protiv nekih vrsta karcinoma i to zahvaljujući tripeptidu glutationu koji se nalazi i kelju te prokulici. Šparoge su bogate vlaknima, što je izvrsno za zdravu probavu. Možete ih jesti na stotine načina – za doručak u kombinaciji s omletom, za ručak uz neku ukusnu tjesteninu, a za večeru kao prilog ribi ili mesu.

Luk

Travanj je mjesec koji na naše jelovnike donosi luk. Zajedno s češnjakom, luk je dobar saveznik u borbi protiv srčanih bolesti, kao i nekih karcinoma. Smatra se da je to zbog bioflavonoida i sumpora koji se mogu pronaći u luku. Sadržava i kvercetin koji pomaže u problemima s disanjem. Luk je namirnica koja se može iskoristiti na milijun načina, a nastojte da ga što češće konzumirate svježeg, odnosno termički neobrađenog.

Rabarbara
Ovo povrće bogato je vlaknima, antioksidanskim, flavonolom i katehinom. Siromašno je kalorijama pa je izvrsna namirnica za sve one koji žele biti ili ostati vitki. Usto, rabarbara je i dobar izvor vitamina C i K, kao i kalija te kalcija. Preporučuje se njezina konzumacija ljudima koji imaju problema s probavom. Budući da je gorkog okusa, dobro ju je kombinirati s nekim slatkastim namirnicama.

Špinat
Omiljeno Popajevo povrće stvarno je super namirnica. Obiluje vitaminima A i C, a zahvaljujući željezu, organizmu daje energiju. Bogato je i folnom kiselinom pa se posebno preporučuje trudnicama. Špinat je također zahvalna namirnica koju možete kombinirati u brojnim jelima, Možete ga jesti sirovog u salati, kuhano na varivo ili kao prilog ribi ili mesu.