Acai bobice, kokosovo ulje, maca prah, kakao i chia sjemenke imaju status superhrane. Prepuni su vitamina, antioksidansa i hranjivih tvari, a savršen su dodatak svakodnevnoj prehrani
Dobro je znati da je većina kakaa (i komercijalne čokolade) proizvedena prema 'nizozemskoj metodi', na temperaturi od 150 Celzijevih stupnjeva uz pomoć otapala. Ovaj proces uništava većinu antioksidansa i nutrijenata u kakau. Pokušajte pronaći sirovi kakao u prahu ili zrnu iz certificiranog organskog uzgoja. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 stupnjeva, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi. Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova. To je 14 puta više antioksidansa nego u crvenom vinu i 21 puta više nego u zelenom čaju.
Kakao sadrži visoke količine magnezija - minerala koji često nedostaje čak i osobama s uravnoteženom prehranom. Ako patite od manjka željeza u organizmu, sigurno će vam se svidjeti činjenica da komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314 posto preporučene dnevne količine željeza.
Maca
Maca prah dobiva se iz korijena biljke maca, aromatične superhrane podrijetlom iz Perua. U Peruu uzgajaju macu najmanje 2000 godina. Konzumirali su je vojnici Inka da bi povećali svoju snagu i izdržljivost. Maca je vrlo hranjiva namirnica koja se tradicionalno koristila za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti. Još i dan danas važna je ljekovita i prehrambena namirnica za Peruance. A sada je dostupna u cijelom svijetu kao dodatak prehrani.
Acai
Acai bobice su već odavno dio dijete naseljenika Amazone. Izgledaju poput ljubičastog grožđa i imaju okus tropskih bobica, a zahvaljujući visokom sadržaju anthocyanina (pigmenata koji također možemo pronaći u crvenom vinu), acai bobice su jedan od najjačih antioksidansa u svijetu (102,700 bodova prema ORAC ljestvici). Najbolje je koristiti acai bobice spremljene procesom smrznutog sušenja (sušenje proizvoda u smrznutom stanju), jer tako sadrže najviše hranjivih sastojaka. Ako kupujete sok acai bobica, birajte onaj koji nije pasteriziran ili zagrijavan na bilo koji način.
Kokos
Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita, ioniziranih soli u našim stanicama koje prenose energiju po cijelom tijelu. Kokosovo mlijeko je puno bolje piće od komercijalnih sportskih napitaka, punih umjetnih šećera i boja.
Molekularna struktura kokosovog mlijeka je identična ljudskoj krvnoj plazmi pa je konzumiranje kokosovog mlijeka poput minitransfuzije krvi. Naime tokom Drugog svjetskog rata davanje kokosovog mlijeka ranjenim vojnicima bilo je uobičajenom praksom.
Ulje kokosa je najbolje ulje koje možete pronaći u prirodi. Masne kiseline iz njega organizam šalje direktno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ono ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Stanovnici tihooceanskih otoka smatraju to ulje darom prirode i lijekom za sve bolesti.
Chia sjemenke
Chia sjemenke povećavaju fizičku izdržljivost i cjelokupno zdravlje ljudskog tijela. Sadrže nevjerojatne količine omega-3 masnih kiselina koje predstavljaju 60 posto ukupnih masnoća u sjemenkama. Omega-3 masne kiseline u našem tijelu postoje u premalim količinama da bi se zadovoljile potrebe za njima, a potrebne su u svim fazama života: od velike su važnosti za funkcioniranje krvožilnog sustava, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i snižavaju razinu triglicerida u krvi.
Chia po količini vitamina i minerala premašuje mnoge druge poznate izvore hranjivih tvari: sadrži dvostruko više proteina nego bilo koje druge sjemenke ili zrna, dvostruko više kalija nego banane, tri puta više antioksidansa od bobičastog voća, pet puta više kalcija od mlijeka i tri puta više željeza nego špinat! Također sadrže mnoge druge vitamine i minerale: magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamine A, D, K i E i vitamine B-skupine, s izuzetkom B12.
Chia sjemenke su također jedinstvene jer imaju izuzetne hidrofilne sposobnosti, što znači da na sebe vežu vodu. Uvjerite se sami: žličicu chia sjemenki dodajte u vodu, sok ili bilo koju drugu tekućinu - već nakon 10 minuta sjemenke će najmanje udvostručiti izvorni volumen. Unos chia sjemenki je povezan s gubitkom tjelesne težine ubrzavanjem apsorpcije i razgradnjom masnoća, a također daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks.
Tportal i bio&bio, koji ima novi brend superhrane, poklanjaju vam tri paketa chia sjemenki.