Tiramisu je jedna od najpoznatijih talijanskih slastica, poznata po svojoj kremastoj teksturi i bogatom okusu kave
Naziv popularnog talijanskog kolača 'tiramisu' doslovno znači 'razveseli me', što savršeno opisuje ovu delikatesu koja spaja aromatičnu kavu, kremasti mascarpone i kakao.
Evo kako napraviti ekspresno gotov tiramisu
Tiramisu je mnogima jedan od najomiljenijih kolača, no ono što mnoge odbije u njegovoj pripremi je malo kompleksnija postupak izrade.
Upravo zato smo pronašli recept uz koji nećete imati nimalo muke te ovaj obožavani desert staviti na stol na svega 15-ak minuta, i to s posebnom čari raskošnog izgleda jer se servira u - staklene čaše.
Sastojci:
- 3 žličice instant kave (granula)
- 3 žlice likera od kave
- 250 g mascarpone sira
- 85 g kondenziranog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4-6 piškota
- 1 žlica kakao praha
Priprema:
Stavite granule instant kave s 2 žlice kipuće vode u velikoj posudi i miješajte dok se ne sjedine. Dodajte liker od kave i 75 ml hladne vode. Smjesu ulijte u plitku posudu i ostavite sa strane.
Napravite kremu tako da mascarpone, kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije izmiksate električnim mikserom dok smjesa ne postane gusta i glatka.
Razlomite piškote na dva ili tri dijela i kratko ih umočite u smjesu od kave. Stavite nekoliko komadića piškota na dno dvije vinske čaše ili staklene čaše za desert, a zatim ih prekrijte slojem kreme. Pospite kakao kroz cjedilo i ohladite najmanje 1 sat prije posluživanja, ili servirajte dok je još toplo.