malena, ali otrovna

Korak po korak: Sve što morate znati o sadnji i uzgoju ovih prekrasnih perunika

01.04.2022 u 14:03

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za ranoproljetnim cvijetom koji će se u vrtu sjajno stopiti s ostalim lijepim proljetnicama, poput šafrana i visibabe, patuljasta perunika je sjajan izbor. Cvijeta na samom početku proljeća, a iz hladnog tla izvire s prekrasnim cvjetovima visine 10 do 15 centimetara

Kao dio skupine od 10 cvjetnih vrsta poznatih kao mrežaste perunike, sorta Iris reticulata daje male plave ili ljubičaste cvjetove sa žutim detaljima. Kao i drugi cvjetovi iz roda Iris, ova sorta ima tri uspravne latice (poznate kao standardne) i tri viseće latice (poznate kao padalice). Lišće je pomalo nalik na travu.

Patuljaste perunike najbolje uspijevaju na dobro dreniranom tlu, a ove malene trajnice izvrstan su izbor za rubne dijelove vrtova i gredica te ili kamenjare. No iako su prekrasnog izgleda, iznimno je važno znati kako se ove biljke smatraju otrovnim i za ljude i za kućne ljubimce pa valja biti na oprezu.

Uzgoj patuljaste perunike

Ovi cvjetovi se često nazivaju mrežastim perunikama, zbog svojih jedinstvenih lukovica koje imaju fine crte koje se križaju i daju 'mrežasti' izgled. Treba ih saditi u jesenskoj sezoni sa šiljastim krajem okrenutim prema gore, na dubini od 10 cm te udaljene jednu od druge oko 7 cm. Ove trajnice imat će tendenciju svake godine proizvoditi više lukovica. Međutim, valja imati na umu kako će svakoj novoj lukovici biti potrebne godine da sazrije i procvjeta. toga, kako bi se osiguralo obilno cvjetanje svake godine, preporuča se posaditi nove lukovice u jesen.

Ove izdržljive biljke otporne su na sušu i ne zahtijevaju pretjerano održavanje. Nemaju mnogo problema s bolestima ili štetnicima, iako može se može pojaviti trulež. Zbog jednostavnih zahtjeva za njegom, ovo cvijeće je izvrstan izbor za gotovo svakog vrtlara.

Svjetlo

Mrežaste perunike najbolje cvjetaju kada se uzgajaju na punom suncu. Međutim, ovi minijaturni cvjetovi mogu se uzgajati i u djelomičnoj sjeni.

Tlo

Ove perunike zahtijevaju dobro drenirano, šljunkovito tlo s konstantnom razinom vlage tijekom proljeća. Teška, vlažna i glinena tla uzrokovat će probleme poput truleži. Najbolje uspijevaju na neutralnom do blago alkalnom tlu.

Zalijevanje

Kontinuirana vlaga neophodna je u proljeće dok biljka aktivno raste i cvjeta. Za to vrijeme zalijevajte kada se površina tla počne sušiti. U ljetnoj sezoni dok miruju ove biljke preferiraju suhe uvjete pa u tom razdobolju smanjite ili prestanite zalijevati kada lukovice miruju jer lako mogu istrunuti.

Temperatura i vlažnost

Ovo izdržljivo cvijeće preferira prosječnu razinu vlažnosti i zahtijeva hladnu zimu za izvrsno proljetno cvjetanje.

Gnojidba

Kada se sadi u visokokvalitetno tlo, gnojivo nije potrebno. Međutim, ako su uvjeti tla upitni ili loši, možda će biti korisno dodati kompost svake godine u proljeće.

Razmnožavanje

Razmnožavanje se može obaviti dijeljenjem. Ovo ne samo da će rezultirati većim brojem perunika ćveć će biti korisno i izvornom cvijetu. Naime, perunike se množe svake godine i zbog toga lako postaju zbijene. Podjela lukovica pomoći se cvijeću da oživi i da zdravo cvjetanje. Kako biste to učinili, trebat će vam vrtne rukavice i ručna lopata, a zatim slijedite ove upute:

  • U kasno ljeto dok perunike miruju, lagano ručnom lopatom iskopati lukovice.
  • Rukama nježno odvojite lukovice.
  • Posadite otprilike polovicu lukovica na njihovo izvorno mjesto i svakako vodite računa da je šiljasti kraj svake lukovice okrenut prema gore.
  • Preostale lukovice rasporedite na željena mjesta u vrtu.

Sadnja i presađivanje patuljastih perunika

Veličina i sklonost dobro drenirajućem tlu čini ovo cvijeće izvrsnim izborom za sadnju u žardinjere. Priliko odabira vrtnih posuda svako vodite računa da odaberete one s otvorima za drenažu kako biste spriječili zadržavanje vode. Napunite posudu dobro drenirajućom zemljom i posadite lukovice na udaljenosti od oko 7 cm jednu od druge. Kako se bude pojavljivalo više lukovica, možete podijeliti biljku ili premjestiti lukovice u veći lonac. Ako presađujete, pazite da šiljasti kraj svake lukovice bude okrenut prema gore.

Kako potaknuti cvatnju?

Mrežaste perunike cvjetaju rano u proljeće. Proizvode živopisne plave ili ljubičaste cvjetove sa žutim ili bijelim detaljima na svakoj latici. Iako su male, imaju blago slatkasti miris. Nakon što završe s cvjetanjem, cvijeće i lišće brzo će izblijedjeti. Cvjetaju uglavnom od svibnja do srpnja, a kako bi cvale čitavo to vrijeme, potrebno je povremeno odstranjivati suhe cvjetove. Pritom odstranite cijelu kratku stapku na kojoj je suhi cvijet kako bi na tom mjestu mogao izniknuti novi.

Najčešći problemi

Patuljaste perunike su izdržljive biljke koje imaj vrlo malo problema. Naime, ova je sorta otpornija od svojih većih rođaka. Međutim, ove cvjetne ljepotice mogu naići na probleme s truljenjem, iako se to ne događa često.

Vlažno, požutjelo i uvelo lišće

Kada se ovakvo lišće pojavi, posebice na samom dnu biljke, to je znak pojave truleži. U tom slučaju smanjite zalijevanje, dopunite tlo kompostom i pijeskom koji dobro drenira i uklonite sve zaražene lukovice i lišće. Možda ćete također morati tretirati biljke fungicidom i zamijeniti dio zaraženog tla.