Topla, povrtna juha s dodatkom sira i hrskavih krutona sjajan je izbor za uvod u dobar ručak ili pak kao vrlo zdrav međuobrok za čiju pripremu nećete morati odvojiti previše vremena
Kremasta, topla i tako dobro začinjena s notom limuna i dodanim parmezanom – zdjelica ove juhe od brokule se ne odbija. Njezina priprema doista nije velika mudrost, a rezultat je sjajan, prav gurmanski užitak. Ako pri ruci imate pilećeg temeljca, još bolje, a ako ne, biti će vrlo ukusna pripremljena i s vodom.
Potrebni sastojci:
- 900 g brokule, očišćene i narezane na cvjetiće
- 60 ml maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka, očišćena i zgnječena
- Sol i svježe mljeveni papar
- 950 ml pilećeg temeljca
- 150 g naribanog parmezana
- 1 limun
- Krutoni za posluživanje
Priprema:
U velikom loncu zakuhajte vodu. Dodajte brokulu i kuhajte pet minuta. Brokulu dobro ocijedite i ostavite sa strane.
U posudu na srednje jakoj vatri popržit češnjak na maslinovom ulju. Nakon minutu-dvije, kada češnjak omekša i dobije zlatnu boju, dodajte brokulu, začinite solju i paprom te dobro promiješajte.
Pokrijte lonac, smanjite vatru na najmanje I kuhajte oko sat vremena, povremeno miješajući, dok brokula ne omekša dovoljno da je možete bez problema zgnječiti stražnjom stranom drvene žlice. Brokula će tijekom ovog procesa možda poprimiti smeđu boju, no r je dobar znak.
Dodajte pileći temeljac i zakuhajte na srednje jakoj vatri. Pustite da kuha 5 minuta.
Uz pomoć štapnog miksera ili blendera polovicu juhe izmiksajte u pire. Vratite dobiveni pire u lonac. Umiješajte parmezan i limunov sok po ukusu. Kušajte i prilagodite začine. Poslužite vruće s puno hrskavih krutona