Čipi čips i prženi krumpirići kao i svi ostali proizvodi od krumpira pridonose debljanju tijekom godina, pokazuje najnovije harvardsko istraživanje
Znanstvenici s Harvarda proveli su prvo veliko istraživanje koje pokazuje povezanost između debljanja i višegodišnje upotrebe određenih namirnica. Istraživanje koje je trajalo 20 godina i u
kojemu je sudjelovalo više od 100 tisuća ispitanika, otkrilo je da određene namirnice treba konzumirati oprezno.
Proučavajući koja hrana najviše pridonosi debljanju tijekom godina, znanstvenici su otkrili da je to ponajviše krumpir, odnosno njegovi proizvodi – čipi čips i prženi krumpirići. Upravo zbog proizvoda od krumpira ljudi su se tijekom godina života najviše debljali, a da toga uopće nisu bili svjesni. Ispitanici su se u razdoblju od četiri godine od tih proizvoda debljali za gotovo dva kilograma.
'To se najvjerojatnije događa zbog škroba i rafiniranih ugljikohidrata koji uzrokuju povećanje glukoze u krvi i inzulina. Zbog toga se povećava glad i čovjek jede više nego što mu je doista potrebno. Naše istraživanje pokazuje da samo male promjene u životnom stilu mogu drastično mijenjati stvari i ljudi bi o tomu trebali razmisliti', istaknuo je dr. Dariush Mozzafarian, epidemiolog koji je radio na istraživanju.