ZALUDILe INTERNET

Ma kakvi Francuzi i Amerikanci, sada svi govore samo o olimpijskim odorama iz Mongolije

17.07.2024 u 10:14

Bionic
Reading

Internet je jednoglasno izabrao svoju novu omiljenu nacionalnu odoru na nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu, a nosi ju tim Mongolije

Otkako su prošlog tjedna osvanule fotografije uniformi mongolskog olimpijskog tima, javnost na društvenim mrežama ne krije oduševljenje. Složeno izvezeni prsluci, plisirane haljine i modni dodaci inspirirani tradicionalnom nošnjom, njihovi odjevni komadi za ceremoniju otvaranja i zatvaranja malo koga su ostavili ravnodušnim.

Njihov dizajn potpisuje Michel&Amazonke, brend sa sjedištem u Ulaanbaataru koji proizvodi modnu i konfekcijsku odjeću koja 'izražava bit mongolske tradicije i kulture' u onome što brend naziva 'suvremenim svjetlom'.

Nove uniforme za mongolski olimpijski tim, brend je otkrio nizom sjajnih fotografija i videom koji podsjeća na luksuznu modnu kampanju. Uniforma sportašica sadrži svečane naušnice i vezene torbe, dok će nositelji zastave nositi streličarski šešir, pojas i tradicionalne mongolske čizme.

Dizajn uniformi također uključuje nacionalne boje plavu, crvenu i bijelu, kao i razne tradicionalne uzorke i motive, poput simbola 'Soyombo' koji se pojavljuje na zastavi zemlje. Motivi povezani s Parizom i igrama, odnosno Eiffelov toranj i olimpijski plamen također su istaknuti.

'Mongolci su osvojili Olimpijske igre'

Izrada svakog odjevnog komada trajala je u prosjeku 20 sati, prema Mongolskom nacionalnom olimpijskom odboru.

Olimpijske uniforme Mongolaca privukle su veliku pozornost na društvenim mrežama - posebice na TikToku, gdje su modni i sportski komentatori slavili njihov dizajn. 'Mongolci su osvojili Olimpijske igre prije nego što su uopće počele', riječi su veklikog ljubitelja mode Ryana Yipa u videu pogledanom više od 2 milijuna puta.

@ryanyipfashion

Mongolia won Best Dressed for sure | short video

♬ original sound - Ryan Yip

U drugom TikTok videu, pregledanom gotovo 300 tisuća puta, australska korisnica Bee Jamieson rekla je: 'Detalji su stvarno prekrasni... sve je tako dobro osmišljeno'.

Na Instagram profilu brenda Michel&Amazonka, korisnici su dodatno hvalili odjevne kombinacije. 'Najljepša uniforma do sada', glasio je jedan komentar. 'Tako kompleksni i lijep dizajn uniformi', napisao je drugi.

Trijumf sestara Michel i Amazonke

Osnovale su ga sestre Michel Choigaalaa i Amazonka Choigaalaa, a ovo nije prvi put da su zadužene za dizajn olimpijskih uniformi Mongolaca. Prije Pariza, dizajnirale su odjeću mongolskog tima za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. i Ljetne olimpijske igre u Tokiju 2020., gdje je zemlja osvojila jednu srebrnu i tri brončane medalje.

Mongolija je sudjelovala na svim ljetnim Olimpijskim igrama osim na jednoj od 1964. Ova nacija bez izlaza na more osvojila je svoje prve — i do danas jedine — zlatne medalje (u judu i boksu) na Igrama u Pekingu 2008. godine.

Ove godine zemlja šalje više od 30 sportaša na Olimpijske igre u Parizu, koje počinju 26. srpnja. Mongolski sportaši natjecat će se u devet različitih sportova, uključujući biciklizam, streljaštvo i hrvanje.

S druge strane, lukusuzni brend Berluti dizajnirao je uniformu francuskog tima, a čuveni Ralph Lauren ponovno će odjenuti tim SAD-a, nakon što je to činio na svim Olimpijskim igrama od 2008. godine. Velika Britanija je u međuvremenu zadatak kreiranja uniformi za svoj olimpijski tim povjerila brendu muške odjeće Ben Sherman.