SVE U ZNAKU SLATKOG

Medun je goranski superfood: Najslađi doživljaj za sva osjetila u srcu Gorskog kotara

05.09.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Slasni cooking show, intrigantno predavanje Korada Korlevića, poznatog hrvatskog astronoma svjetskog glasa, medeni vlak iz Rijeke, sladoled i kokteli od meduna te mnoštvo zanimljivih sadržaja očekuju posjetitelje na 5. Medun Festu – najslađem festivalu posvećenom šumskom medunu, koji se održava u naselju Lič u Općini Fužine ovog vikenda, 7. i 8. rujna

Ovaj jedinstveni festival, koji slavi nutritivne blagodati meduna, goranskog superfooda, donosi bogat program prepun osjetilnih doživljaja, inspirativnih aktivnosti na otvorenom i iznimno interesantnih edukativnih sadržaja. Centralno događanje Medun Festa Festival počinje u subotu, s obiteljskim planinarenjem kroz očaravajuće krajolike Liča i Fužina od 11:30 sati. Sudionici će uživati u vožnji turističkim vlakom do Fužina, šetnji uz jezero Bajer te usponu do Preradovićevog vrha, odakle se pruža fantastičan pogled na okolne planine i jezera.

Cjelodnevni program u centru Liča nudi raznolika događanja, uključujući razgledavanje Etnografske zbirke, tematske radionice i obiteljsku medenu biciklijadu. Posebno ističemo fascinantno predavanje Korada Korlevića, renomiranog astronoma, koji će rasvijetliti temu 'Klimatske promjene - Gorski kotar' i objasniti kako šumske zajednice i pčelarstvo igraju ključnu ulogu u očuvanju okoliša. Predavanje se održava od 13:30 do 15 sati u Domu kulture Lič. Poseban gost festivala bit će i Josipa Kujundžić iz Novske, stručnjakinja za apiterapiju, koja će predstaviti primjere dobre prakse u apiterapiji i apiturizmu.

Centralni zabavni program počinje u 16 sati u centru Liča, kada posjetitelje očekuje niz sadržaja. U popodnevnim satima, ne propušta se cooking show u izvedbi Kasandre Draganić i chefa Damira Permana, koji će pripremati specijalitete s medunom, od sladoleda do koktela.

Za sve posjetitelje iz Rijeke, osiguran je Medeni vlak koji kreće u subotu u 15:30 i stiže u Lič u 16:18, a povratak je planiran u 20:45 sati. Karte se mogu kupiti na glavnom željezničkom kolodvoru Rijeka.

Otvorenje Povijesnog Parka Gorica uz koncert Sandre Bagarić Medun Walk Taste, tematski gastro izlet koji se održava u nedjelju, 8. rujna, s vođenom degustacijskom turom 'Okusi medun', pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje s radom lokalnih OPG-ova, što je ključni element koji čini ovaj izlet posebnom avanturom. Ovaj izlet ne samo da će posjetiteljima omogućiti da uživaju u pčelinjim proizvodima OPG-a Milošević i nauče o procesu proizvodnje meduna na OPG-u Zanoškar, već će ih također uputiti u svakodnevni trud i predanost malih proizvođača. Vožnja uz slikovita jezera Bajer i Lepenica dodaje poseban ugođaj ovom gastro putovanju, čineći ga ne samo kulinarskom, već i vizualno inspirativnom avanturom.