slatke i meke

Melkior Bašić ima recept za prefine japanske palačinke, a podijelio je i super trik

22.01.2025 u 12:16

Bionic
Reading

Naš proslavljeni chef Melkior Bašić je osvojio simpatije brojnih gledatelja kao član popularnog kulinarskog showa'MasterChef'. Ondje je tri sezone bio zaštitno lice, a sad je posvećen svojim projektima. Među ostalim na društvenim mrežama dijeli zanimljive recepte, a ovog puta je mnoge razveselio onim za pahuljaste palačinke osvajaju na prvi zalogaj

Soufflé palačinke hit su u Japanu, a sudeći po broju pregleda video recepata, no zahvaljujući društvenim mrežama u posljednje vrijeme su postale popularnije nego ikada u cijelom svijetu. Zbog zanimljivog izgleda i savršene, pjenaste, mekane teksture i okusa, očaravaju sve koji ih probaju.

Ove palačinke zahtijevaju malo više pažnje dok se pripremaju, a tajna njihove teksture je u posebno pripremljenim bjelanjcima koji se umute u čvrsti snijeg i pažljivo umiješaju u tijesto. Tako dobivena smjesa rezultira topljenje u ustima. Za njihovu pripremu koriste se jednostavni sastojci poput jaja, mlijeka, brašna i šećera.

Neodoljiv okus

Melkior Bašić podijelio je na svom Instagram profilu video u kojem ih priprema svoj recept. Poslužuje ih s maslacem i javorovim sirupom, stvarajući savršeni okus.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Ključna tehnika je pečenje i istovremeno parenje palačinki, zbog čega dobivaju karakterističnu teksturu.


Japanske palačinke se peku na nižoj temperaturi kako bi se tijesto lijepo diglo i dobilo karakterističan izgled. Jako je bitno da bjelanjak ne izmutite previše jer će u tom slučaju palačinke spasti i više sličiti na američke, a ne japanske Poslužite ih s klasičnim javorovim sirupom i malo maslaca, ili personalizirajte s omiljenim voćem i preljevima.