UKUSNO I FINO

Nemate nikakvu slasticu za doček? Brzi recept Jamieja Olivera spasit će stvar

31.12.2024 u 11:53

Bionic
Reading

Ako niste stigli pripremiti nikakav novogodišnji kolač, domaći čokoladni mousse nije težak za pripremu i savršen je za novogodišnji meni

Slasni čokoladni mousse gotov je za samo 15 minuta i savršeno je rješenje i za doček Nove godine.

Ako ste i vi nakon božićnih blagdana osjetili zasićenje zbog pripreme svečanog jelovnika, pa niste stigli razmišljati o novogodišnjoj trpezi, spasit će vas genijalna ideja proslavljenog britanskog chefa Jamieja Olivera.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Ovaj ukusni čokoladni mousse odlična je ideja za korištenje ostataka čokolade od božićnih blagdana i nevjerojatno ga je lako pripremiti.

Za izradu je potrebno samo 15 minuta prije nego što ga ostavite sat-dva da se hladi u hladnjaku, tako da ga možete napraviti bez stresa.

Ono što ovaj recept za čokoladni mousse čini ukusnim je alkoholni umak s voćnim kompotom po vašem izboru.

Sastojci

  • 150 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
  • 50 g šećera
  • 150 ml šlaga
  • četiri velika jaja
  • žlica kakaova praha
  • devet žlica kompota od marelica ili višanja
  • četiri-pet žlica rakije

Priprema

Izlomite čokoladu na komadiće i otopite je na štednjaku uz miješanje. Dodajte prstohvat soli u čokoladnu smjesu dok se topi.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka i stavite ih u posebne zdjelice. Tucite šećer i žumanjke dok ne postanu glatki. Bjelanjke sa sitnim prstohvatom soli umutite dok ne stvore mekani snijeg. U trećoj zdjeli istucite šlag. U žumanjke umiješajte kakao pa šlag te promiješajte otopljenu čokoladu da se sve sjedini. Umiješajte bjelanjke i pažljivo miješajte dok smjesa ne postane glatka i ravnomjerne boje. Smjesu zatim stavite žlicom u veliku zdjelu za posluživanje ili podijelite u čaše. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku sat do dva da se stegne.

Neposredno prije posluživanja lagano zagrijte kompot i rakiju u loncu uz miješanje pa žlicom prelijte mousse i poslužite.

Dobar tek i sretna Nova godina!