Ako niste stigli pripremiti nikakav novogodišnji kolač, domaći čokoladni mousse nije težak za pripremu i savršen je za novogodišnji meni
Slasni čokoladni mousse gotov je za samo 15 minuta i savršeno je rješenje i za doček Nove godine.
Ako ste i vi nakon božićnih blagdana osjetili zasićenje zbog pripreme svečanog jelovnika, pa niste stigli razmišljati o novogodišnjoj trpezi, spasit će vas genijalna ideja proslavljenog britanskog chefa Jamieja Olivera.
Ovaj ukusni čokoladni mousse odlična je ideja za korištenje ostataka čokolade od božićnih blagdana i nevjerojatno ga je lako pripremiti.
Za izradu je potrebno samo 15 minuta prije nego što ga ostavite sat-dva da se hladi u hladnjaku, tako da ga možete napraviti bez stresa.
Ono što ovaj recept za čokoladni mousse čini ukusnim je alkoholni umak s voćnim kompotom po vašem izboru.
Sastojci
- 150 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
- 50 g šećera
- 150 ml šlaga
- četiri velika jaja
- žlica kakaova praha
- devet žlica kompota od marelica ili višanja
- četiri-pet žlica rakije
Priprema
Izlomite čokoladu na komadiće i otopite je na štednjaku uz miješanje. Dodajte prstohvat soli u čokoladnu smjesu dok se topi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka i stavite ih u posebne zdjelice. Tucite šećer i žumanjke dok ne postanu glatki. Bjelanjke sa sitnim prstohvatom soli umutite dok ne stvore mekani snijeg. U trećoj zdjeli istucite šlag. U žumanjke umiješajte kakao pa šlag te promiješajte otopljenu čokoladu da se sve sjedini. Umiješajte bjelanjke i pažljivo miješajte dok smjesa ne postane glatka i ravnomjerne boje. Smjesu zatim stavite žlicom u veliku zdjelu za posluživanje ili podijelite u čaše. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku sat do dva da se stegne.
Neposredno prije posluživanja lagano zagrijte kompot i rakiju u loncu uz miješanje pa žlicom prelijte mousse i poslužite.
Dobar tek i sretna Nova godina!