Đumbir se već preko 4.000 godina koristi diljem svijeta kao začin, posebno u Indiji, Kini, Koreji, Tajlandu, Indoneziji i Vijetnamu. U devetom stoljeću Rimljani ga šire Europom i u Engleskoj doživljava popularnost koja se može usporediti sa solju i paprom
Đumbir se sadi u kolovozu ili rujnu i potrebno je oko devet mjeseci da dosegne zrelost. Nakon što se pojavi cvijet, nadzemni dio se osuši i ostaje samo rizom koji je spreman za berbu. Na tržištu ga možete pronaći u svježem obliku, sušen, u prahu ili kristaliziran.
Svježi ili sušeni - u čemu je razlika?
Kad kupujete svježi đumbir, obratite pažnju da je čvrst i debeo, svijetlosmeđe boje i glatke kore. Ovisno o području gdje je rastao, đumbir sadrži različite količine gingerola, fitonutrijenta odgovornog za intenzivan okus. Zato mu okus može varirati od blagog do intenzivnog.
Svježi đumbir u hladnjaku izdržat će do dva tjedna, no možete ga zamrznuti i koristiti prema potrebi. Sušenom i mljevenom đumbiru nedostaje aroma koju sadrži svježi, no karakterističan okus je netaknut. Svježi đumbir zagrijava naš organizam i ima slatku vipaku (pojam iz ajurvede - efekt nakon probave) dok sušeni ima oporu vipaku.
Obje vrste đumbira potiču probavnu vatru (agni u ajurvedi) i poboljšavaju probavu, apsorpciju i transport nutrijenata unutar organizma. Pomaže kod ublažavanja žgaravice i bolova u želucu na način da ubrzava probavu i omogućava da hrana što brže napusti želudac. Vrlo čest savjet koji dajem svojim klijentima za poticanje probavne vatre i nemogućnost varenja hrane je da tanku krišku svježeg đumbira prožvaču 10 min prije obroka.
Zdravstvene blagodati
Đumbir je bogat antioksidansima i ima antiupalno i antibakterijsko djelovanje. Zagrijava, stimulira probavu i njegova antikoagulirajuća svojstva izvrsna su za cirkulaciju. Povećavajući protok kisika kroz krvne žile, đumbir pomaže u snižavanju LDL-a (lošeg kolesterola) i utvrđeno je da smanjuje nakupljanje plaka na krvnim žilama koji je povezan sa začepljenjem krvnih žila i mogućim srčanim ili moždanim udarom.
U najnovijim istraživanjima ispituje se učinkovitost tretmana đumbirom kod migrena, a postoje i dokazi koji ukazuju na njegovu pomoć u borbi protiv karcinoma pluća, dojke, prostate, kože, bubrega, gušterače i jajnika. U ajurvedi povremeno se koristi kod osteoartritisa i za smanjenje upale i opuštanje ozlijeđenih mišića. U ajurvedi đumbir se u liječenju i prevenciji kombinira s raznim drugim biljkama u skladu s osobnom konstitucijom i s bolešću koja se tretira.
Recept za čaj koji pomaže kod gripe i prehlade
Iako polako sezona prehlada i gripa jenjava, donosimo vam jedan recept koji može pomoći u suzbijanju njihovih karakterističnih simptoma (kašlja, začepljenja dišnih putova i otežanog disanja).
Popiti šalicu čaja sa žličicom sušenog đumbira, žličicom cimeta i žličicom komorača.
Pomoći može i da naribate tanku krišku đumbira i kratko prokuhate, procijedite i dodate malo limuna (nekoliko kapi) i pola žličice meda.
O autorici
Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj je prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.