Ovaj lagani 'limunasti' kolač bez brašna savršen je izbor za desert nakon ručka ili pak uz popodnevnu kavicu. S blagom aromom ricotte, ova slastica oduševit će sve sladokusce, a potpuno ohlađena, nakon nekog vremena ima još bolju teksturu i okus
120 g omekšanog maslaca
275 g (1 i 1/3 šalice) šećera
1 mahuna vanilije, oguljena i izvađenih sjemenki
1/4 šalice limunove korice
4 jaja sobne temperature, odvojeni žumanjak i bjelanjak
240 g (2 i 1/2 šalice) mljevenih badema
300 g ricotte (sirutke)
listići badema, za ukrašavanje
šećer u prahu, za ukrašavanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Kalup za pečenje kolača promjera 20 centimetara s unutarnje strane obložite papirom za pečenje.
U dublju zdjelu stavite maslac, 165 grama šećera, sjemenke vanilije i limunovu koricu. Sve sastojke miksajte mikserom oko osam do 10 minuta, sve dok ne dobijete blijedu i kremastu smjesu. Nakon toga u smjesu dodajite jedan po jedan žumanjak neprestano miješajući mikserom.
Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, dodajte mljevene bademe neprestani miksajući. Nakon mljevenih badema, u smjesu, dok miksate, dodajte ricottu.
U posebnoj čistoj posudi mikserom istucite bjelanjke. Ostatak šećera postupno dodajite bjelanjcima neprestano miksajući. Nakon toga, trećinu bjelanjaka sa šećerom dodajte u smjesu žumanjaka, mljevenih badema i ricotte te nježno promiješajte lopaticom. Nakon toga, isto tako nježno, stavljajte preostale bjelanjke sa šećerom i promiješajte.
Dobivenu smjesu polako izlijte u pripremljeni kalup, površinu lagano zagladite lopaticom za kolače. Po kolaču pospite listiće badema te ga nakon toga stavite peći na 40 do 45 minuta. Nakon pečenja kolač ostavite da se potpuno ohladi u kalupu i tek ga onda pospite šećerom u prahu.
Svoje omiljene lagane ljetne recepte svakako pošaljite i podijelite s čitateljima. Sve što trebate učiniti jest slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala