NEZDRAVA OBUĆA

Na koje sve načine japanke uništavaju stopala?

15.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

U njima noge izgledaju seksi, slobodno i privlačno. Japanke su mnogima najdraža ljetna obuća, no ako pretjerate s nošenjem, mogu uzrokovati nekoliko zdravstvenih problema

Osim očitog nedostatka zaštite, zbog izloženosti stopala, vaša najdraža obuća može itekako štetiti vašim stopalima, kostima, tetivama.

'Stopala su glavni oslonac cijelog tijela. Ona su baza skeleta', rekla je Jackie Sutera, ortoped iz New Yorka. No kao i kod svega drugog, važna je umjerenost. Naime, ako japanke nosite samo na plažu, a nisu vaše omiljena obuća za baš svaku priliku, ne mogu vam štetiti.

Dvoje stručnjaka - Cary Zinkin, ortoped u Deerfield Beach Fla i glasnogovornica Američke udruge ortopeda, te Jackie Sutera - otkrile su što se točno događa vašim stopalima kada obujete japanke.

Zbog tankog sloja tkanine ili gume koja vašu nogu drži uz japanku, dok ih nosite prstima trebate grabiti potplate i na taj način naprežete mišiće i žile koji zbog napora mogu boljeti ili se čak upaliti.

Hodanje u tankim japankama može uzrokovati i frakture u kostima stopala koje nastaju zbog trajne izloženosti traumi jer nemaju čvrsti oslonac.


Istraživanje Sveučilišta u Miamiju iz 2009. godine otkrilo je da par japanki na sebi ima 18.000 bakterija, uključujući opasnu bakteriju stafilokok, ali i neke bakterije iz fekalija.

Područje između prstiju koje je nezaštićeno i između kojeg stoji određeni materijal od kojeg je japanka načinjena, također se može oštetiti. Kod osjetljivije kože može nastati crvenilo pa čak i mjehurići.

U cipelama s više potpore hodat ćete drugačije nego kada nosite japanke. Naime, u njima su vam koraci kraći i dodirujete zemlju s manje vertikalne snage, što može uzrokovati promjenu u vašem prirodnom hodu i uzrokovati bolove u cijelom tijelu.

Zbog japanki možete imati i bolove u peti. Naime, ova obuća dozvoljava peti da se konstantno odiže od cipele i da nije fiksirana te se s vremenom mogu pojaviti bolovi.

EKSTRA SAVJET
Japanke koje možete saviti nisu najbolji izbor. Kupujte one s više potpore, dakle čvršće.

Kupujte japanke s anatomskim uloškom, odnosno, barem malom izbočinom na sredini stopala.

Pronađite model koji ima dodatnu potporu, odnosno, koji ima trakice što se vežu oko gležnja.