Domaće njoke toliko je jednostavno napraviti da vam više neće pasti na pamet kupovati gotove ili zamrznute u trgovini
Njoki su idealni uz razne umake, koji se također mogu skuhati za desetak minuta, a ako želite, pripremite ih više pa dio zamrznite za dane kada ste u velikoj žurbi, a ipak želite pojesti nešto ukusno i domaće.
Važno pravilo prilikom pripreme njoka jest da kupite krumpir koji nije voden te da koristite što manje brašna jer će inače izgubiti lagan, pahuljast okus.
Sastojci:
kg krumpira
oko 40 dkg brašna, a dio ćete odvojiti za posipanje površine
veliko ili dva mala jaja
sol
2 žlice maslaca
malo naribanog muškatnog oraščića
Priprema:
Skuhajte neoguljeni krumpir u posoljenoj vodi. Čim se dovoljno ohladi, toliko da ga možete držati u rukama, ogulite ga i pasirajte. Pustite da se još malo ohladi ako je potrebno pa dodajte sve sastojke i tek malo od 40 g brašna. Počnite mijesiti njoke, a brašno dodajte postupno, dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se može valjati. Radnu površinu posipajte brašnom pa valjajte tijesto tako da dobijete duge trake i režite nožem na manje komade.
Kuhajte njoke u slanoj vodi nekoliko minuta, a gotovi su kada isplivaju na površinu.
Ako planirate zamrznuti dio, prvo ih trebate složiti na ravnu plohu poput pladnja i staviti u zamrzivač. Nakon što se zalede stavite ih u vrećicu i spremite. Također pobrašnite pladanj da se ne zalijepe za njega. Ako ih odmah stavite u vrećicu, zalijepit će se jedni za druge i sav će trud biti upropašten.