ODLIČNO ZA TOPLE DANE

Najbolji recepti za slasne i osvježavajuće salate

02.07.2013 u 08:53

Bionic
Reading

Salate su neizostavni dio trpeze, a ukoliko su dobro pripremljene, lako mogu zamijeniti brojne priloge. Ukoliko su vam klasične salate već pomalo dosadile, vrijeme je da isprobate ove pomalo neobične kombinacije nakon kojih će i najveći gurmani polizati prste

Salata od krastavaca i graška šećerca
Sastojci:
1 šalica jogurta
Četvrtina šalice bijelog vinskog octa
1 žličica sjemenki kima
Malo soli
Malo papra
1 svježi krastavac
350 grama prepolovljenog i oljuštenog graška šećereca

Priprema:
Pomiješajte zajedno jogurt, ocat, sjemenke kima, jednu cijelu i jednu četvrtinu čajne žličice soli, četvrtinu žličice papra. Smjesom prelijte krastavac i grašaka te ostavite da odstoji u hladnjaku osam sati.

Salata od rajčice, đumbira i mente


Sastojci za osam porcija:
1,3 kg nasjeckane rajčice
2 žličice ulja od kanole
1 žlica sitno sjeckanog svježeg đumbira
Malo soli
Malo papra
2/3 šalice natraganih listova svježe metvice
1 žlica sitno nasjeckanog limuna

Priprema:
Rajčicu prelijte uljem i đumbirom, posolite jednom žličicom soli i četvrtinom žličice papra. Salatu pokrijte i ostavite da na sobnoj temperaturi odstoji osam sati. Prije serviranja dodajte limun i metvicu.

Salata od mrkve, ananasa i kikirikija


Sastojci za osam porcija:
1 kg mrkve
2 šalice ananasa, očišćenog i nasjeckanog na manje komade
1/2 šalice prženog i nasjeckanog slanog kikirikija
1/4 šalice soka od limete
2 žlice ulja kanole
1 šalica natrganih listova korijandera

Priprema:
Pomješjate zajedno mrkvu, ananas, kikiriki, sok od limete, ulje od kanole, jednu žličicu soli i pola žličice papra. Ostavite u hladnjaku osam sati. Prije posluživanja dodajte korijander.

Kremasta salata od krumpira
Sastojci za osam porcija:
Kilogram mladih krumpira
1/2 šalice kiselog vrhnja
1/3 šalice majoneze
1/4 šalice svježeg kopra, nasjeckanog
2 žlice soka od limuna
6 pera mladog luka
Malo soli
Malo papra


Priprema:
U lonac stavite jedan centimetar vode i stavite košaru za kuhanje na pari. Stavite krumpire te ih prokuhajte na pari dok ne omekšaju, od 15 do 18 minuta. Nakon toga ih ostavite da se ohlade.
Hladne krumpire pomiješajte s vrhnjem, majonezom, koprom, žličicom soli, četvrtinom žličice papra, i mladim lukom. Salatu ostavite u hladnjaku osam sati.