Jesen je idealno vrijeme za deserte od mirisnih i sočnih jabuka, a ovaj tart osvojit će vas već prvim zalogajem
Vrlo klasičan i prije svega sladak, ovaj desert vrlo je sličan uobičajenom tartu, no sa vrlo zanimljivim detaljima poput likera od kruške ili jabuke, a tu je i aromatična, hrskava korica od cimeta. Ovaj desert vrlo je jednostavan za pripremu, a teško je pronaći nekoga tko će ovoj slastici, posluženu uz kavu ili čaj, reći ne.
Potrebni sastojci:
Za koru:
- 70 g hladnog maslaca
- 120 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 200 g šećera
- 5 žličica cimeta
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za nadjev:
- 3 jabuke, na primjer Granny Smith
- 40 g šećera
- 40 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica likera od kruške ili jabuke
- 1 žličica cimeta
Priprema:
Upute za koru:
Maslac narežite na male kockice.
U velikoj zdjeli mikserom izmiješajte maslac, brašno, prašak za pecivo, šećer i cimet dok maslac ne postane veličine graška.
Dodajte jaje i vaniliju te mutite dok se smjesa ne počne mrviti.
Kalup za pečenje tarta namažite maslacem, a zatim ga pospite brašnom.
Tijesto prstima utisnite na dno kalupa te ga raširite i po bočnim stranicama. Ostavite sa strane dok napravite punjenje.
Upute za nadjev:
Ogulite i očistite jabuke.
Jabuke narežite na vrlo tanke kriške.
Krenuvši od sredine kalupa, kriške slažite tako da ih rasporedite u krugove sve dok ne prekrijete cijelu površinu kalupa. Kad je prvi sloj gotov, počnite s drugim slojem i trećim, ako je potrebno. Ponavljajte sve dok se ne potroše sve jabuke.
Tart pospite s 1/3 pripremljenog šećera i pecite 40 minuta na 180 stupnjeva.
Pet minuta prije kraja pečenja otopite 40 g maslaca u malom loncu.
Tart izvadite iz pećnice i premažite glazurom, a zatim ga vratite u pećnicu na još 25 minuta.
Prije posluživanja pustite ga da se hladi 20 minuta.