Muffini su vijek dobrodošli, bilo da se radi o doručku ili slatkoj užini. Ova zdrava varijanta omiljene slastice oduševit će vas okusom i sastojcima
Što kažete na zdrav doručak ili užinu s okusom mrkve? Prije nego li se namrštite i odbijete, dajte priliku ovim zdravim, a prije svega finim muffinim. Gotovi u tren oka kombiniraju slatku mrkvu, fine orahe, malo pirea od jabuke i slatku pastu od datulja, za završni okus tu je posip od zobenih pahuljica i smeđeg šećera.
Potrebni sastojci:
Za muffine:
- 180 g mrkve
- 100 g sjeckanih oraha
- 50 g grožđica
- 160 g integralnog pšeničnog brašna
- Pola vrećice kvasca
- 0,25 žličice sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 100 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
- 60 ml pirea od jabuke
- 2 jaja
- 100 g paste od datulja
- 2 žličice javorovog sirupa
Za preljev:
- 1 žlica kokosovog ulja
- 45 g sitnih zobenih pahuljica
- 30 g smeđeg šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te u lim za pečenje muffina stavite papirnate kalupe.
Nasjeckanu mrkvu pomiješajte s orasima i grožđicama, a zatim ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, sodu bikarbonu i cimet. Ostavite sa strane.
Pomiješajte ulje s pireom od jabuke, jajima, javorovim sirupom i pastom od datulja. Dodajte smjesu s brašnom i kad tijesto postane homogeno, dodajte mrkvu, grožđice i orahe. Raspodijelite smjesu u kalupe za pečenje.
Muffine pospite 'preljevom' i pecite 22 minute ili dok ga čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Pustite da se muffini potpuno ohlade na rešetki i nakon toga ih poslužite.