Dobrih recepata s piletinom nikada dosta, a ako želite isprobati najsočniju pečenu piletinu ikada, ovaj recept svakako morate probati
Dok pripreme sočne i ukusne piletine najvažnija je marinada i dobar izbor začina. Ovaj recept nudi pregršt mirisa i okusa, a meko, sočno meso sjajno se stapa s maslinama, začinskim biljem i narančinim sokom. Doista, ovaj način pripreme pileće batake pečene u pećnici podiže na sasvim jedan novi nivo.
Potrebni sastojci:
- Žlica sjemenki korijandera
- 4 pileća bataka sa zabatkom
- 1 žlica svježe majčine dušice, nasjeckane
- Sol
- 1 naranča, oprana
- 1 žličica papra
- 1 žlica svježeg lista timijana, nasjeckanog
- 120 ml maslinovog ulja plus još malo za preliti
- 1 limenka slanutka, ocijeđenog (oko 420 g)
- 3 mala luka, oguljena i prepolovljena
- 130 g maslina bez koštica
- Oko 300 g mješavine lisnatih začina (na primjer lišće senfa, maslačka, kelja, celera)
Priprema:
U maloj tavici na umjerenoj vatri prepecite sjemenke korijandera, povremeno miješajući, dok ne zamirišu, oko jedne minute. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih uz pomoć mlinca sameljite u prah.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Piletinu obilno začinite solju i ostavite da stoji sa strane. Za to vrijeme naribajte koru naranče. U maloj zdjeli pomiješajte dvije žličice korice naranče s paprom, majčinom dušicom, korijanderom i jednom žlicom ulja.
Dobivenu mješavinu začina dobro utrljajte u pileće meso i ostavite da odstoji najmanje pola sata ili ostavite pokriveno i hladnjaku maksimalno dva dana. Naranču prepolovite, a zatim jednu polovicu narežite na jako tanke ploške te ih razbacajte po dnu posude za pečenje zajedno sa slanutkom i lukom. Preostalu polovicu naranče iscijedite tako da dobijete sok koji ćete izliti na dno posude. Nakon toga posudu prelijte preostalim maslinovim ulje i začinite solju.
Stavite piletinu u posudu za pečenje kožom okrenutom prema gore i pokapajte s još malo ulja. Pecite dok piletina ne postane zlatna i jako omekša, a slanutak i luk se počnu karamelizirati, od 1,5 do 2 sata.
Izvadite posudu iz pećnice i prebacite piletinu na tanjur. U posudi za pečenje pomiješajte masline i lisnate začine, a zatim vratite piletinu. Sve zajedno stavite u pećnicu na još jednu minutu.
UBOJICE MASNIH NASLAGA