za prste polizati

Dobra kombinacija začina i okusa: Ovo je najbolji recept za sočnu i mekanu piletinu iz pećnice

06.10.2021 u 13:13

Bionic
Reading

Dobrih recepata s piletinom nikada dosta, a ako želite isprobati najsočniju pečenu piletinu ikada, ovaj recept svakako morate probati

Dok pripreme sočne i ukusne piletine najvažnija je marinada i dobar izbor začina. Ovaj recept nudi pregršt mirisa i okusa, a meko, sočno meso sjajno se stapa s maslinama, začinskim biljem i narančinim sokom. Doista, ovaj način pripreme pileće batake pečene u pećnici podiže na sasvim jedan novi nivo.

Potrebni sastojci:

  • Žlica sjemenki korijandera
  • 4 pileća bataka sa zabatkom
  • 1 žlica svježe majčine dušice, nasjeckane
  • Sol
  • 1 naranča, oprana
  • 1 žličica papra
  • 1 žlica svježeg lista timijana, nasjeckanog
  • 120 ml maslinovog ulja plus još malo za preliti
  • 1 limenka slanutka, ocijeđenog (oko 420 g)
  • 3 mala luka, oguljena i prepolovljena
  • 130 g maslina bez koštica
  • Oko 300 g mješavine lisnatih začina (na primjer lišće senfa, maslačka, kelja, celera)

Priprema:

U maloj tavici na umjerenoj vatri prepecite sjemenke korijandera, povremeno miješajući, dok ne zamirišu, oko jedne minute. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih uz pomoć mlinca sameljite u prah.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Piletinu obilno začinite solju i ostavite da stoji sa strane. Za to vrijeme naribajte koru naranče. U maloj zdjeli pomiješajte dvije žličice korice naranče s paprom, majčinom dušicom, korijanderom i jednom žlicom ulja.

Dobivenu mješavinu začina dobro utrljajte u pileće meso i ostavite da odstoji najmanje pola sata ili ostavite pokriveno i hladnjaku maksimalno dva dana. Naranču prepolovite, a zatim jednu polovicu narežite na jako tanke ploške te ih razbacajte po dnu posude za pečenje zajedno sa slanutkom i lukom. Preostalu polovicu naranče iscijedite tako da dobijete sok koji ćete izliti na dno posude. Nakon toga posudu prelijte preostalim maslinovim ulje i začinite solju.

Stavite piletinu u posudu za pečenje kožom okrenutom prema gore i pokapajte s još malo ulja. Pecite dok piletina ne postane zlatna i jako omekša, a slanutak i luk se počnu karamelizirati, od 1,5 do 2 sata.

Izvadite posudu iz pećnice i prebacite piletinu na tanjur. U posudi za pečenje pomiješajte masline i lisnate začine, a zatim vratite piletinu. Sve zajedno stavite u pećnicu na još jednu minutu.

UBOJICE MASNIH NASLAGA

Ne morate gladovati: Ovih 30 niskokaloričnih namirnica olakšat će vam mršavljenje

Pogledaj galeriju