Nekada je pravljenje domaćeg sira bila svakodnevica, posebno na selu gdje je svako kućanstvo imalo barem jednu kravu, no ta je navika vremenom iščeznula. Mnogi mladi sir radije kupe u obližnoj trgovini, no okus se nikako ne može mjeriti s domaćim. Recepata za pravljenje sira ima koliko i vrsta sira, a mi vam danas donosimo recept za mladi sir koji možete s lakoćom pripremiti u svojoj kuhinji
Sastojci
- 2 l mlijeka (što masnije)
- 250 ml neutralnog vrhnja (u slučaju da želite masniji sir)
- sok dva limuna
- alkoholni ocat po potrebi (oko 100 ml ili manje)
- soli po potrebi (5-15 g)
- pamučna gaza
Priprema
1. U lonac stavite mlijeko i vrhnje i zagrijte do vrenja.
2. Pripremite čistu, ispeglanu gazu koju lagano navlažite vodom i zdjelu na koju ćete staviti cjedilo za tjesteninu.
3. Kada je mlijeko zagrijano do vrenja /prepoznat ćete po pjeni na površini) isključite vatru i dodajte sok dva limuna i ocat te promiješajte.
4. Ostavite masu da oko 4 minute da se usiri. Povremeno promiješajte i dodajte još octa ukoliko je potrebno.
5. Kada se smjesa zgusne (izgledat će kao zrnati sir) prebacite je u cjedilo koje ste prethodno prekrili gazom.
6. Gazu zavrnite i podignite iz cjedila kako bi istekao višak sirutke u zdjelu koja je stajala ispod cjedila. Sirutku ostavite po strani.
7. Vratite gazu sa sirom u cjedilo, otvorite gazu i dobro posolite sir kako bi bio ukusan.
8. Ponovno zamotajte sir (zavrnite vrhove gaze) i pustite da se cijedi sirutka.
9. Sirutku posolite i vratite na vatru da zavrije.
10. Sir tako zamotan u gazu prebacite u dublji pleh, prekrijte ga tanjurom i na njega položite neki teži predmet.
11. Nakon nekoliko minuta sir je spreman za oblikovanje. Oblikujte ga gazom u koji god oblik želite. predlažemo da to bude četvrtasti oblik (preklopite jednu po jednu stranicu gaze i pritom sir dobro stisnite). Ponovno ga preklopite tanjurom i na koji ćete staviti teži predmet i pustite da tako stoji pet minuta.
12. Nakon toga iscijedite sir od sirutke te ga ponovno premotajte. Postupak s tanjurom ponovite još dva puta i svaki put ga lijepo umotajte u gazu.
13. Sir bi sada trebao biti lijepo oblikovan. Nakon što ga posljednji put premotate, preklopite ga tanjurom, stavite teži predmet na tanjur i pustite da stoji sat vremena.
14. Sir je nakon sat vremena spreman za konzumaciju. Ukoliko želite da bude mekši možete ga staviti u sirutku, no uzmite u obzir da će tada biti i masniji.