ZA PRSTE POLIZATI

Ručak za manje od pola sata: Savršen recept Jamieja Olivera za najukusniju tjesteninu

28.07.2020 u 15:29

Bionic
Reading

U vrućim ljetnim danima većina ljudi zazire od provođenja dužeg vremena pred štednjakom, stoga su brza rješenja za ukusne obroke itekako dobrodošla. Ukoliko ste ljubitelji jela s tjesteninom i umakom u glavnoj ulozi, proslavljeni britanski kuhar Jamie Oliver donosi jednostavan recept za tjesteninu stvorenu od listova za lazanje, uz domaći umak od rajčica, o čijem se specijalnom okusu brine dodatak čili papričice

Sastojci za dvije osobe

  • Maslinovo ulje
  • Dva češnja oguljenog i sitno narezanog češnjaka
  • Jedna ili polovica svježe čili papričice, prepolovljene i sitno narezane
  • Manja količina listova svježeg bosiljka
  • 400 grama kvalitetnih, nasjeckanih rajčica
  • 250 grama listova za lazanje
  • Svježe naribani parmezan

Priprema domaćeg umaka od rajčice

Iako se na prvi pogled može učiniti zahtjevnim zadatkom, pripremanje domaćeg umaka za tjesteninu je vrlo jednostavno kao otvaranje gotovog umaka iz staklenke i njegovo zagrijavanje.

Veliku tavu zagrijte na srednje jakoj vatri dodajte maslinovo ulje. Kada je ulje vruće, dodajte češnjak i čili papričice dok ne poprime boju.

U tavu zatim dodajte bosiljak, a nekoliko sekundi kasnije i rajčicu koju ćete u tavi pirjati oko pet minuta. Na taj način dobit ćete gusti domaći umak za tjesteninu te ga začinite solju i paprom.

Priprema tjestenine od listova za lazanje

Prije zagrijavanja velikoga lonca s posoljenom vodom, na laganoj pobrašnjenoj površini nožem ili kotačićem za tijesto listove za lazanje narežite na trake.

Kada voda u loncu zakuha, dodajte tjesteninu i kuhajte ju nekoliko minuta dok ne postane al dente.

Skuhane trakice od listova za lazanje ocijedite i u njih umiješajte tjesteninu, a ukoliko je tjestenina pretvrda, dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja kako bi dodatno omekšala.

Gotovu tjesteninu od listova za lazanje i domaćeg umaka od rajčica poslužite uz svježe naribani parmezan i nekoliko listova bosiljka.