brzinski testovi

Ne bacajte ih nakon isteka roka: Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

09.02.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Postoji više načina uz koje se brzinski možete uvjeriti u valjanost jaja i bezbrižno ih jesti čak i nakon službenog isteka roka na pakiranju

Za većinu hrane lako je odrediti trenutak u kojem postane nejestiva zbog promjene u izgledu i mirisu, međutim kada je riječ o jajima stvari postaju znatno kompliciranije.

Miris i fizički izgled jajeta neće otkriti apsolutno ništa, a zbog sve viših cijena, prava ih je šteta bacati samo zato jer niste sigurni jesu li pokvarena ili ne. Srećom, postoji nekoliko načina uz koje se brzinski možete uvjeriti u valjanost jaja i bezbrižno ih jesti čak i nakon službenog isteka roka na pakiranju!

Provjerite datum pakiranja umjesto datuma isteka roka

Najpouzdaniji podatak o valjanosti jaja koji se nalazi na njihovom pakiranju jest datum pakiranja. Rok valjanosti tek je okvirna informacija do kada bi se jaja trebala ukloniti s polica, ali ne i da biste ih nakon tog roka trebali bacati iz hladnjaka.

Datum pakiranja je, s druge strane, puno pouzdaniji podatak jer se radi o danu kada su jaja zapakirana te bi trebala biti valjana narednih četiri do pet tjedana ako se pravilno pohrane. Ovaj datum najčešće se bilježi u blizini isteka roka i to u obliku tri znamenke koje označuju dan i mjesec u godini.

Isto tako, valjanost jaja najčešće iznosi dva do tri tjedna nakon što im službeno prođe rok!

Napravite test s plutanjem u vodi

Drugi način da utvrdite valjanost jaja jest putem testa u zdjeli s vodom. Ljuska jajeta je porozna pa zrak lako ulazi u unutrašnjost, što znači da će se vremenom sve više puniti zrakom.

Napunite zdjelu s dovoljno vode da u potpunosti prekrije površinu jajeta. Ubacite jaje i ako čvrsto potone na dno, možete biti sigurni da je potpuno svježe. Ako potone, ali stoji okomito i blago odskoči prilikom umetanja, znači da je nešto starije, ali i dalje potpuno sigurno za upotrebu.

S druge strane, ako jaje otpluta na površinu, možete biti sigurni da je staro! Ipak, američka agencija za inspekciju kvalitete hrane tvrdi kako niti u tom slučaju ne mora značiti da je jaje pokvareno. Savjetuju da takvo jaje razbijete u zdjelicu te ga bacite samo ako ima neugodan miris ili čudan izgled.

Protresite jaje i obratite pozornost na zvuk

Uzmite svježe jaje i protresite ga blizu uha. Dokaz svježine je nedostatak bilo kakvog zvuka, a ako primijetite da možete čuti lagano lupkanje, imate indikaciju da se jaje počelo kvariti. No, stručnjaci nemaju dokaze za ovo testiranje te preporučuju eksperiment s plutanjem u vodi.

Razbijte jaje i promotrite boje

Najsigurniji način da se uvjerite u svježinu jaja jest da ih razbijete u zdjelu i promotrite izgled žumanjka i bjelanjka. Ako na njima uočavate bilo kakve promjene u boji, znači da je došlo do pojave bakterija i ne smije se konzumirati.

Žumanjak mora biti žarko žute ili narančaste boje te okrugle forme, a bjelanjak bi trebao biti gust i čvrst na području oko žumanjka.

Opasnosti od pokvarenih jaja

Ako vam se dogodi da pojedete pokvareno jaje riskirate dobivanje salmonele ili trovanje hranom koje dovodi do vrućine, bolova u mišićima, proljeva i povraćanja. Kod većine osoba simptomi će proći kroz par dana, no u pojedinim slučajevima potrebna je hospitalizacija.

Kako biste to izbjegli, pripazite na da nije prošlo više od pet tjedana od datuma proizvodnje, a ako ste u sumnji, napravite brzinsko testiranje kojim ćete provjeriti njegovu kvalitetu. Također, pripazite da jaja držite u kartonskom pakiranju jer ih on štiti i izolira od upijanja zraka te ih nikad ne ostavljajte pohranjene van hladnjaka.