Ostaci pirea od krumpira obično završe u smeću, no postoji sjajan način da ih iskoristite i pretvorite u ukusan obrok koji može biti slastan prilog ili užina
Potrebni sastojci:
- pire krumpir
- sir cheddar
- brašno
- prašak za pecivo
- mlaćenica
- začini (ružmarin, kadulja, majčina dušica)
- maslac
Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na oko 200 C, a za to vrijeme usitnite malo maslaca - najbolje ga naribajte kako biste dobili tanke niti, a zatim stavite u zamrzivač.
Naribajte i malo sira - možete koristiti bilo koji tvrdi sir koji volite, a odličan je za ovaj recept cheddar jer će popečcima dati finu aromu (naribajte otprilike oko 3/4 šalice).
U velikoj zdjeli umutite oko 2⅓ šalice univerzalnog brašna, nešto soli i žlicu praška za pecivo. Sitno nasjeckajte začine toliko da dobijete dvije žlice (to može biti npr. ružmarin, kadulja i majčina dušica, a poslužit će i vlasac, peršin ili kopar).
Ohlađenom, naribanom maslacu dodajte suhe sastojke i lagano miješajte dok se sve ne izjednači. Zatim dodajte šalicu ostataka pire krumpira i nastavite lagano miješati te dodajte sir.
Rukama u sredini napravite udubinu i napunite je s ¾ šalice mlaćenice. Polako miješajte sastojke dok se ne formira tijesto. Okrenite tijesto na pobrašnjenu površinu i uz pomoć npr. ruba čaše napravite kružiće.
Stavite u posudu za pečenje i premažite mlaćenicom, a na vrh dodajte malo sira, začinskog bilja i crnog papra.
Pecite 20-25 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.