Danas vam donosimo jako jednostavan recept za vječni slatki klasik - mramorni kolač, i to iz kuharice pariškog slastičara Cyrila Lignaca. Ova neizostavna slastica iz gastro repertoara naših majki i baka već s prvim zalogajem baš poput Proustovih madeleinea vraća u djetinjstvo
Potrebni sastojci:
Za svijetli dio
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 130 g šećera
- 30 g maslaca
- 5 žumanjaka
- 70 ml vrhnja za šlag
- 100 g brašna
- 2 g praška za pecivo
Za smeđi čokoladni dio
- 65 g tamne čokolade
- 30 g maslaca
- 4 žumanjka
- 110 g šećera
- 70 ml vrhnja za šlag
- 90 g brašna
- 2 g praška za pecivo
Priprema
Namastite i pobrašnite kalup za pečenje. Pećnicu zagrijete na 180 ° C. Prije nego krenete s izradom svjetlijeg dijela, rastopite čokoladu na pari. U zdjeli izmiješajte žumanjke i šećer, kad se smjesa udvostručila i posvijetlila dodajte vaniliju i vrhnje za šlag te ponovo dobro izmiješajte. Zatim dodajte prašak za pecivo s brašnom i rastopljeni maslac te miješajte između svakog tog koraka.
Tamnija smjesa
U zdjeli izmiješajte žumanjke i šećer, kad se smjesa udvostručila i posvijetlila dodajte vrhnje za šlag te ponovo dobro izmiješajte. Smjesi dodajte prašak za pecivo s brašnom i rastopljeni maslac te dobro izmiješajte. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte da smjesa bude jednake boje. U pripremljeni kalup prvo izlijte pola svijetle smjese, pa zatim cijelu čokoladnu smjesu i završite s ostatkom svijetle. Pomoću silikonske špatule prošarajte smjesu i stavite peći 30 minuta.