Sezona je šljiva, voća koje osim što je vrlo ukusno, ima i nevjerojatna nutritivna svojstva
Uz sve nijanse okusa koje nam nudi ovo voće, šljive pospješuju rad crijeva i imaju laksativno djelovanje. Dobro su poznate zdravstvene prednosti šljiva pa tako ovo voće ima najviše beta-karotena, vitamina C i E, folne kiseline, niacina i vitamina B6 te obilje minerala. Možemo ih konzumirati svježe, sušene, kao dodatak slanim jelima, ili u prefinim džemovima, želeima, kremama...
Unatoč tome što sadržavaju šećer niskokalorične su: 100 grama šljiva ima samo 240 kalorija.
I vrlo su zdrave. Pomažu u borbi protiv anemije zbog visokog udjela željeza, imaju antioksidacijsku moć, jačaju imunološki sustav, indicirani su za poboljšanje crijevnih tegoba i zaštitu od kardiovaskularnih problema te im se pripisuju depurativna svojstva.
Trebate li još koji razlog za konzumiranje šljiva?
Ako ste ljubitelj šljiva, evo brzog recepta koji će vas oduševiti:
Sastojci:
- 180g brašna
- 80g šećera + jedna velika žlica za posipanje
- prašak za pecivo
- malo korice limuna za aromu
- 2 jaja
- vanilija
- 4 velike žlice mlijeka
- 125g jogurta
- 85g maslaca rastopljenog
- 300g šljiva
- ¼ šalice suncokretovog ulja
Priprema:
U zdjeli izmiješajte brašno i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom te im dodajte naribanu koricu limuna, vaniliju te polako miješajući dodajte ulje. Miksajući na nižoj brzini dodajte jogurt i mlijeko te trećinu brašna, a zatim i ostatak brašna te izmiješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka. Polovicu opranih šljiva, kojima ste prethodno uklonili koštice, uvaljajte prvo u brašno te ih onda ubacite u tijesto jer ćete tako spriječiti da potonu na dno.
Smjesu istresite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te na vrh dodajte drugu polovicu šljiva. Silikonskom spatulom lagano izravnajte smjesu te pospite jednom žlicom šećera.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na 40-45 minuta.
Kad se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu. I u slast!