donosimo recepte

Ovo su 3 nacionalna jela po kojima je Hrvatska poznata u svijetu!

19.06.2024 u 10:47

Bionic
Reading

Jela poput zagorskih štrukli, dalmatinskog crnog rižota ili nezaobilaznih ćevapa, ono su po čemu je hrvatska kulinarska scena nadaleko poznata, a ove slasne obroke možete pripremiti i tijekom nestrpljivog čekanja iduće utakmice na Euru.

U dane kada nam Vatreni raspiruju nacionalni ponos, a uzbuđenje zbog novih izazova na Euru raste iz sata u sat, svjesni smo koliko toga naša zemlja ima za ponuditi. I na terenu i - izvan njega. Jer, osim na Dalićeve izabranike, Hrvatska se itekako ima čime ponositi.

Uz raskoš predivnog krajolika i raznolikosti bogate kulture koja obilježava našu zemlju, ono po čemu je Hrvatska poznata u svijetu jest i sjajna kuhinja.

Među brojnim jelima koja s ponosom možemo servirati svakom gostu, posve uvjereni da će ga ostaviti bez teksta, izdvojili smo tri specijaliteta po kojima je hrvatska kulinarska scena prepoznatljiva, a koja i sami možete pripremiti kod kuće!

Bilo da ste veliki ljubitelj mesa ili, pak, ljeti favorizirate laganu ribu - u ponudi tradicionalnih jela Lijepe naše svatko će pronaći nešto za sebe. Neovisno o tome koliko ste iskusni u kuhinji, uz slijeđenje jasnih uputa, proslavljena hrvatska jela lako ćete pripremiti i sami, a kako biste bili sigurni da koristite najsvježije namirnice iznimne kvalitete, oslonite se na bogatu ponudu iz najbližeg SPAR-a ili INTERSPAR-a.

Ćevapi za ljetni roštilj

Malo koja aktivnost bolja je za druženje i opuštanje od ljetnog roštilja, posebno kada negdje u pozadini cijelog dana tinjaju prijenosi utakmica Europskog prvenstva. A svi dobro znamo da je roštilj nezamisliv bez - ćevapa.

Istina, izvrsne ćevape možete kupiti i u SPAR-u ili INTERSPAR-u, ali zašto umjesto kupovnih ne biste pripremili nešto posebno te ih ispekli spravljene po domaćem receptu? Donosimo detaljne upute kako složiti neodoljivo ukusne i slasne ćevape!

Sastojci:

  • 1 kg mljevene junetine (ili kombinacija junetine i janjetine)
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žličica sode bikarbone
  • Sol po ukusu
  • Papar po ukusu
  • Voda (oko 100 ml)
  • Ulje za premazivanje roštilja ili tave

Priprema:

U veliku zdjelu stavite mljeveno meso, pazeći da je ono vrhunske kvalitete. Naime, na konačnu uspješnost u pripremi ćevapa utječe i komad od kojeg pripremamo meso te udio masnoće, a kako biste bili sigurni da ste odabrali ono najbolje, kupovinu obavite u SPAR-u ili INTERSPAR-u, u čijim ćete hladnjacima pronaći najsvježije pakirano mljeveno meso.

Potom sitno nasjeckajte češnjak ili ga protisnite kroz prešu za češnjak, pa dodajte u meso.

Dodajte sodu bikarbonu, sol i papar po ukusu. Polako dodajte vodu, miješajući rukama dok smjesa ne postane kompaktna i glatka. Voda će pomoći da ćevapi budu sočniji.

Ostavite smjesu da odstoji u hladnjaku najmanje sat vremena (poželjno preko noći) da se sastojci prožmu.

Nakon što je smjesa odstajala, oblikujte male valjke (ćevape) dužine oko 5-6 cm i promjera oko 1,5 cm. Najlakše je koristiti nauljene ruke da bi se meso manje lijepilo.

Zagrijte roštilj ili tavu na srednje jakoj vatri. Ako koristite tavu, premažite je tankim slojem ulja.

Pecite ćevape sa svih strana dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i budu pečeni iznutra. Obično je potrebno 4-5 minuta sa svake strane. Poslužite ih s toplim somunom, nasjeckanim lukom, S-BUDGET kajmakom i SPAR ajvarom te uživajte u vrhunskom obroku!

Dalmatinski crni rižoto

S druge strane, ako su vam ćevapi preteška hrana tijekom ljetnih vrućina, kremast crni rižoto mogao bi vam poslužiti kao odlična alternativa. Ovaj dalmatinski specijalitet prepoznatljivu boju dobiva od sipinog crnila, koje obiluje antioksidansima, proteinima i željezom, što ga čini zdravim i lako probavljivim obrokom - kao stvorenim za ugodne ljetne večeri ispunjene uzbuđenjima navijanja za Vatrene u borbi za novim odličjem!

Samo je jedan korak u pripremi ovog jela na kojem možete napraviti grešku, a to je odstranjivanje vrećice s crnilom. Ključno je da sipu čvrsto držite jednom rukom, a drugom nježno povučete glavu s pipcima od tijela sipe. Ona bi se trebala odvojiti relativno lako, a nakon toga ćete ugledati nešto nalik mjehuru - upravo to je vrećica s crnilom. Nježno je odvojite škarama ili nožem kako ne bi pukla te je odložite u malu posudu, spremnu za korištenje u pripremi rižota.

Sastojci:

  • 800 g sipe
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • stručak svježeg peršina
  • 1 dl suhog bijelog vina (Pošip)
  • 2 dl ribljeg temeljca ili vode za podlijevanje
  • 300 g DESPAR riže
  • 1 ½ dl maslinovog ulja
  • 250 g pirea od rajčice
  • žličica šećera
  • sol
  • papar
  • žlica naribanog DESPAR grana padana

Priprema:

Sipu operite i pažljivo očistite. Odstranite joj vrećicu sa crnilom pa je pažljivo odložite u posudu sa strane. Sipu izrežite na komadiće.

Na maslinovu ulju popržite luk dok ne požuti. Dodajte mu usitnjeni češnjak i peršin pa sve lagano promiješajte. Dodajte narezanu sipu pa prodinstajte sve skupa uz stalno miješanje dok sipa lagano ne omekša (probajte vilicom).

Kako bi rižoto uspio, u najbližem SPAR-u ili INTERSPAR-u kupite vrhunski Pošip i ulijte 1 dl. Sve promiješajte pa dodajte i sol, papar, žličicu šećera i koncentrat rajčice. Podlijevajte ribljim temeljcem ili vodom i dinstajte dalje.

Rižu stavite kuhati do pola u kipuću i posoljenu vodu u koju možete dodati malo maslinovog ulja i dva režnja češnjaka (imati će bolji okus). Nakon što se do pola skuhala, ocijedite je pa dodajte sipama. Dodajte i crnilo pa sve lagano promiješajte.

Sve skupa kuhajte na laganoj vatri podlijevajući temeljcem dok se riža ne skuha. Pazite jer ne smije biti prekuhana i pri završetku kuhanja rižoto mora imati dosta tekućine. Ostavite ga poklopljenog 5 minuta pa ga poslužite toplo posuto naribanim grana padanom i sitno nasjeckanim peršinom.

Zagorski štrukli

Za kraj, sve zasladite slasnim zagorskim štruklima, jednim od specijaliteta koji desetljećima donose slavu i hvalospjeve hrvatskoj kuhinji.

Kao i ćevape, lako ćete ih pronaći gotove u SPAR-u i INTERSPAR-u, no činjenica jest da još više užitka donosi njihova ručna priprema. Sastojaka je svega nekoliko, a priprema ima svega par koraka pa će ova zagorska delikatesa garantirano uspjeti i potpunim početnicima u kuhinji!

Donosimo tradicionalni i stotinama puta provjereni recept, a kako biste bili sigurni da je napravljen s najboljim namirnicama, u SPAR-u ili INTERSPAR-u se opskrbite s vrhunskim svježim sirom te ih na kraju, po želji, zasladite domaćim medom Vrtovi Hrvatske.

Sastojci:

Tijesto:

Punjenje:

  • 35 dg svježeg kravljeg sira
  • malo soli
  • 1 SPAR Natur*pur jaje
  • 1 kiselo vrhnje

Priprema:

U veliku zdjelu stavite brašno. Napravite udubinu u sredini brašna i u nju dodajte jaje, sol i ulje.

Polako dodajte mlaku vodu i postepeno miješajte sastojke rukom ili drvenom kuhačom, povlačeći brašno s rubova prema sredini.

Kada se sastojci spoje, počnite mijesiti tijesto rukama na radnoj površini. Mijesite tijesto najmanje 10-15 minuta dok ne postane glatko, elastično i mekano. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne pretjerate kako tijesto ne bi postalo previše tvrdo.

Oblikujte tijesto u kuglu i premažite ga tankim slojem ulja kako se ne bi osušilo. Stavite tijesto u zdjelu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmara najmanje 30 minuta. Ovaj korak je važan kako bi se tijesto opustilo i bilo lakše razvlačiti.

Nakon odmora, pripremite veliki stol ili radnu površinu i pospite je tankim slojem brašna. Stavite tijesto na sredinu stola i počnite ga razvlačiti rukama. Najprije valjkom za tijesto, a zatim rukama, razvlačite tijesto od sredine prema rubovima dok ne postane tanko kao papir.

Ako je tijesto elastično i pravilno odmoreno, razvlačenje će ići lakše. Pazite da ne napravite rupe u tijestu.

Kada ste razvukli tijesto, namažite ga punjenjem. Savijte tijesto preko nadjeva i režite ga na željene komade. Stavite ga u pleh za pečenje, prelijte kiselim vrhnjem kako bi bilo još sočnije te pecite oko 35 minuta na 180°C - 200°C.

Na kraju, po želji, zasladite voćem, šećerom ili medom. Dobar tek!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji sa SPAR Hrvatska.