Kombinacija sira i jagoda jedna je od onih s kojima ne možete pogriješiti, a kada se radi o torti, onda je to dobitna kombinacija. Proljeće i sezona jagoda pravo je vrijeme za uživanje u omiljenom cheesecakeu s dodatkom ovog sočnog voća
Jagode su mnogima omiljeno voće, a proljeće je njihova sezona. Sočne i slatke obožavamo ih jesti same, s tek malo šećera ili šlaga. No, ovo voće idealno je za brojne osvježavajuće kolače i torte.
Omiljeni cheesecake u verziji s jagodama recept je koji ćete obožavati. A dodatni plus mu je i što se ne peče. Pomiješajte sastojke, ohladite u hladnjaku i uživajte.
Potrebni sastojci:
- 2 žličice suncokretovog ulja
- 200 g suhih keksa
- 100 g maslaca
- ½ žličice cimeta u prahu
- 100 g bijele čokolade, grubo nasjeckane
- 400 g očišćenih jagoda, plus još malo za ukrašavanje
- 300g punomasnog krem sira
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Sitno naribana korica polovice limuna
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- 200 ml slatkog vrhnja s većim udjelom mliječne masti
Postupak:
Kalup za pečenje promjera 20 cm premažite suncokretovim uljem, a dno obložite papirom za pečenje.
Kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje, istisnite sav zrak i dobro je zatvorite. Uz pomoć valjka za valjanje tijesta zdrobite kekse sve dok ne dobijete smjesu poput pijeska.
Maslac otopite u velikom loncu, dodajte zdrobljene kekse i cimet. Smjesu rukama dobro utisnite na dno kalupa za pečenje, a potom ohladite u hladnjaku 30 minuta.
150 g jagoda dijagonalno prerežite i rasporedite uz rub lima za pečenje. Preostale jagode nasjeckajte na male komadiće.
Čokoladu otopite ili na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
U posudi za miksanje istucite krem sir, vaniliju, koricu limuna i med. Umiješajte nasjeckane jagode.
U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje dok ne postane pahuljasto.
Otopljenu čokoladu dodajte smjesi od krem sira, a zatim u to sve umiješajte istučeno slatko vrhnje. Po potrebi dodajte još meda.
Uz pomoć žlice smjesu stavite na pripremljenu smjesu od keksa, pazeći da ne srušite jagode posložene uz rub. Kada stavite svu smjesu, uz pomoć noža ili spatule poravnajte površinu kolača. Pokrijte prozirnom folijom i ohladite preko noći, dok se ne stegne.
Prije posluživanja pažljivo izvadite tortu iz kalupa i stavite na pladanj. Preostale jagode narežite i rasporedite po vrhu kolača.