Slasna, mirisna, aromatična i mekana talijanska focaccia jelo je koje prolazi bilo kada i uz bilo što. Priprema je vrlo jednostavna i laka, a sastojci vrlo skromni, no rezultat je , baš kao i kod brojnih drugih talijanskih jela, božanstven
Ako želite pripremiti jelo koje prolazi za doručak i večeru, ali i kao prilog ručku, dobra je podloga za sendvič, a vrlo rado ćete ga pojesti i kao međuobrok, recept za focacciu je ono što vam treba.
Focaccia je zapravo tanka pogača, vrsta kruha, debela oko dva centimetra, hrskava iznutra, a tako meka iznutra. Zbog načina dizanja tijesta vrlo lako ju je dulje vremena čuvati. Verzija za pripremu focaccie je jako puno, od slanih pa do čak slatkih verzija, no s tradicionalnim receptom ne možete pogriješiti.
Potrebni sastojci:
- 375 g brašna
- 15 g svježeg kvasca
- 5 grama soli
- 1/2 žličice šećera
- 100 ml tople vode
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- aromatično bilje (origano, majčina dušica, ružamrin)krupna sol
Postupak:
Svježi kvasac pomiješajte s malo tople vode.
U posudu stavite brašno, šećer i sol. U sredini napravite udubinu te u nju dodajte kvasac i ostatak vode te zamijesite tijesto.
Dodajte kapljicu maslinovog ulja kako biste si olakšali izradu tijesta. Tijesto stavite na radnu plohu te g nastavite mijesiti narednih 10 do 12 minuta.
Vratite tijesto u posudu i pokrijte ga krpom ili plastičnom folijom te ga ostavite da udvostruči volumen, otprilike jedan sat.
Lim za pečenje namažite uljem, okrenite tijesto, nježno ga razvucite po limu bez gnječenja , namažite uljem te ostavite da odmori narednih pola sata.
Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu, ponovno okrenite tijesto i prstima oblikujte mala udubljenja.
Ostavite tijesto da odmori još deset minuta, dodajte još malo ulja te aromatično bilje i krupnu sol.
Pecite 5 minuta, zatim malo smanjite temperaturu pećnice i pecite još 15 minuta ili dok ne vidite da je tijesto zlatno smeđe boje.
Izvadite tijesto iz pećnice, focacciu premažite s još malo maslinovog ulja, pustite da odstoji 5 minuta, narežite i uživajte.