Juha od tikvica jedno je od onih jela u kojem možete uživat dok je toplo ili fino ohlađeno. Recept za ovu zelenu vitaminsku bombu uvijek je dobro imati pri ruci u proljeće i ljeto, a ovoga puta isprobajte nešto malo drugačije – juhu od tikvica s dodatkom crne leće koja će joj dati odličnu teksturu
Obožavamo povrtne krem juhe, a osim što su izuzetno ukusne, uz dobru kombinaciju sastojaka predstavljat će nutritivno bogat obrok, a ne treba zaboraviti i kako su gotove u tren oka.
Ovaj recept za juhu od tikvica pruža mali zaokret od tradicionalnih i već isprobanih recepata. Pripremite crnu leću, bademe i malo svježe metvice te uživajte u doista sjajnom obroku.
Potrebni sastojci:
- 30 g crne leće, po mogućnosti namočene 1 sat prije ili preko noći
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 1 mali žuti luk ili ljutika, sitno nasjeckana
- Otprilike dvije srednje tikvice, neoguljene i nasjeckane (možete ostaviti i nekoliko oguljenih tankih trakica za ukrašavanje)
- 225 g nasjeckanih badema
- 1,2 l povrtnog temeljca
- 1 svežanj svježe metvice
- Sol i papar, po ukusu
- Sok i korica 1 limuna
Postupak:
Isperite i ocijedite leću, a zatim je stavite u lonac te prelijte s 350 ml hladne vode i dodajte prstohvat soli. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i pustite da krčka 20 minuta ili dok ne postane al dente. Pazite da leću ne prekuhate jer će biti kašasta. Kada je kuhana, leću ocijedite i isperite pod mlazom vode i ostavite po strani.
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu, a zatim dodajte češnjak i luk i pirjajte uz često miješanje na laganoj vatri dok ne omekša i ne zamiriše. Dodajte nasjeckane tikvice i bademe, i sve zajedno kuhajte dok se bademi lagano ne preprže. Zatim podlijte temeljcem i pustite da zavrije. Smanjite vatru i pirjajte dok tikvice ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Prije usitnjavanja štapnim mikserom ili blenderom ostavite juhu da se ohladi.
U juhu umiješajte nasjeckanu svježu metvicu i sve smiksajte u blenderu ili u pomoć štapnog miksera dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Začinite po ukusu.
Kuhanu leću prelijte limunovim sokom i koricom i dodajte par kapi maslinovog ulja. Poslužite juhu, toplu ili hladnu, a po vrhu svakog tanjura s dodajte leću začinjenu limunom, malo nasjeckane metvice te trakice tikvice.