Španjolski omlet ili tortilja od krumpira jedno je od omiljenih španjolskih jela koje se rado jede u cijelom svijetu. Vrlo jednostavan za pripremu zahtijeva svega pet sastojaka koje sigurno uvijek imate u kući, a pruža izuzetno bogat i sočan okus
Odličan za doručak, večeru ili pak kao predjelo, španjolski omlet jedno je od onih jela koje napravite u tren oka i sve za stolom oduševite. Ako ste ljubitelj omleta, ova varijanta s krumpirom sigurno će vam se dopasti.
Kako bi španjolski omlet uspio baš svaki put, važno je znati nekoliko korisnih trikova. Najvažniji korak je izbor krumpira koji treba biti mlad i sitan, a dobra sorta je Monalisa. Rezanje krumpira je drugi važan korak. Naime, krumpir mora biti narezan na podjednake komade, a najbolje je narezati ga na oko dva centimetra duljine i oko tri milimetra debljine. Svakako valja izbjegavati prevelike komade.
Jaja bi trebala biti svježa te sobne temperature, a takva će osigurati da tortilja bude sočna, a ne vodenasta. Iako će i suncokretovo ulje biti dobar izbor, preporuka je koristiti maslinovo kada god ste u prilici.
Potrebni sastojci:
- 500 g mladih, sitnijih krumpira
- 1 luk, nasjeckan
- 150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg lišća peršina
- 6 jaja
Postupak:
Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Očistite i nasjeckajte luk.
Zagrijte ekstra djevičansko maslinovo ulje u velikoj, dubljoj tavici. Dodajte krumpir i luk te lagano dinstajte, djelomično poklopljeno, oko pol sata. Povremeno promiješajte dok krumpir ne omekša. Procijedite krumpir i luk kroz cjedilo u veliku posudu (procijeđeno ulje ostavite sa strane).
Jaja posebno umutite, a zatim dodajte krumpir s lukom, peršin te bogato začinite solju i paprom. Manju količinu ulja zagrijte u manjoj tavici. Sve stavite i tavicu i dinstajte na lagano vatri, a spatulom lagano oblikujte omlet u krug.
Kada je skoro pa gotovo uz pomoć plitkog tanjura omlet preokrenite na drugu stranu i dinstajte još nekoliko minuta.
Omlet preokrenite još dva puta, svaki put ga kratko dinstajte s jedne strane te lagano pritišćite rubove kako biste zadržali okrugli oblik, poput jastuka. Kada je gotovo, omlet stavite na tanjur i ohladite 10 minuta prije posluživanja.