omiljeno jelo

Ovako bi to pripremili Talijani: Recept za lazanje koji jednostavno morate probati

07.05.2021 u 14:34

Bionic
Reading

Lazanje su s razlogom jedno od najomiljenijih jela. Sočne, bogatog okusa i pripremljene sa sastojcima koje gotovo svi vole uvijek izazivaju veselje. Recepata za ovo popularno talijansko jelo doista je puno, a ako želite isprobati nešto malo drugačije, ovaj recept je odlična prilika

Mljeveno meso, sir i listovi tjestenine osnova su klasičnih lazanja, no idući put kad ukućane odlučite razveseliti ovim jelo, pripremite im pravu gurmansku poslasticu te okus obogatite s tri vrste sira i slatkastom talijanskom kobasicom i uiživajte u pravim talijanskim lazanjama. Ovaj recept zahtijeva malo više posla i vremena, no već prvi zalogaj uvjerit će vas da se sav uloženi trud doista isplati.

Potrebni sastojci:

  • 450 g slatke talijanske kobasice
  • 340 g mljevene junetine
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 staklenka ili limenka sjeckane rajčice (otprilike 400 g)
  • 180 ml paste od rajčice
  • 2 limenke umaka od rajčice (otprilike 200 ml)
  • 120 ml vode
  • 2 žlice šećera
  • 1 i ½ žličica suhog lišća bosiljka
  • ½ žličice sjemenki komorača
  • Otprilike 1 i ½ žličica soli, ovisno o ukusu
  • ¼ žličice mljevenog crnog papra
  • 4 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 žličica mješavine talijanskih začina
  • 12 listova za lazanje
  • 450 g ricotte
  • 1 jaje
  • 450 g mozzarelle, narezane na kriške
  • 100 g naribanog parmezana

Postupak:

U tavici s poklopcem, po mogućnosti onoj od lijevanog željeza dinstajte kobasicu, mljevenu junetinu, luk i češnjak na umjerenoj vatri dok ne porumene. Umiješajte nasjeckanu rajčicu, pastu i umak od rajčice te vodu. Začinite šećerom, bosiljkom, sjemenkama komorača, mješavinom talijanskih začina, 1 žličicom soli, paprom i s dvije žlice peršina. Dinstajte poklopljeno otprilike sat i pol, povremeno miješajući.

U velikom loncu zakuhajte lagano posoljenu vodu. Stavite u kipuću vodu listove za lazanje i kuhajte ih 8 do 10 minuta. Nakon toga listove ocijedite i isperite pod hladnom vodom. U većoj zdjeli pomiješajte ricottu s jajetom, preostalim peršinom i pola žličice soli.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Dno posudeza pečenje dimenzija 33 x 22 cm prekrijte umakom od mesa i rajčice. Preko mesa po duljini rasporedite 6 listova tjestenine, a zatim ih premažite smjesom s ricottom i jajetom. Sve prekrijte s trećinom narezane mozzarelle. Mozzarellu prekrijte umakom od mesa, a zatim pospite sa trećinom parmezana. Ponovite sve slojeve, a na sam vrh stavite preostalu mozzarellu i parmezan. Prekrijte folijom ili papirom za pečenje te pazite da ne dodiruje sir kako se ne bi zalijepio.

Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta. Uklonite foliju i pecite dodatnih 25 minuta. Prije posluživanja hladite 15 minuta.