Lazanje su s razlogom jedno od najomiljenijih jela. Sočne, bogatog okusa i pripremljene sa sastojcima koje gotovo svi vole uvijek izazivaju veselje. Recepata za ovo popularno talijansko jelo doista je puno, a ako želite isprobati nešto malo drugačije, ovaj recept je odlična prilika
Mljeveno meso, sir i listovi tjestenine osnova su klasičnih lazanja, no idući put kad ukućane odlučite razveseliti ovim jelo, pripremite im pravu gurmansku poslasticu te okus obogatite s tri vrste sira i slatkastom talijanskom kobasicom i uiživajte u pravim talijanskim lazanjama. Ovaj recept zahtijeva malo više posla i vremena, no već prvi zalogaj uvjerit će vas da se sav uloženi trud doista isplati.
Potrebni sastojci:
- 450 g slatke talijanske kobasice
- 340 g mljevene junetine
- 1 luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 staklenka ili limenka sjeckane rajčice (otprilike 400 g)
- 180 ml paste od rajčice
- 2 limenke umaka od rajčice (otprilike 200 ml)
- 120 ml vode
- 2 žlice šećera
- 1 i ½ žličica suhog lišća bosiljka
- ½ žličice sjemenki komorača
- Otprilike 1 i ½ žličica soli, ovisno o ukusu
- ¼ žličice mljevenog crnog papra
- 4 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1 žličica mješavine talijanskih začina
- 12 listova za lazanje
- 450 g ricotte
- 1 jaje
- 450 g mozzarelle, narezane na kriške
- 100 g naribanog parmezana
Postupak:
U tavici s poklopcem, po mogućnosti onoj od lijevanog željeza dinstajte kobasicu, mljevenu junetinu, luk i češnjak na umjerenoj vatri dok ne porumene. Umiješajte nasjeckanu rajčicu, pastu i umak od rajčice te vodu. Začinite šećerom, bosiljkom, sjemenkama komorača, mješavinom talijanskih začina, 1 žličicom soli, paprom i s dvije žlice peršina. Dinstajte poklopljeno otprilike sat i pol, povremeno miješajući.
U velikom loncu zakuhajte lagano posoljenu vodu. Stavite u kipuću vodu listove za lazanje i kuhajte ih 8 do 10 minuta. Nakon toga listove ocijedite i isperite pod hladnom vodom. U većoj zdjeli pomiješajte ricottu s jajetom, preostalim peršinom i pola žličice soli.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Dno posudeza pečenje dimenzija 33 x 22 cm prekrijte umakom od mesa i rajčice. Preko mesa po duljini rasporedite 6 listova tjestenine, a zatim ih premažite smjesom s ricottom i jajetom. Sve prekrijte s trećinom narezane mozzarelle. Mozzarellu prekrijte umakom od mesa, a zatim pospite sa trećinom parmezana. Ponovite sve slojeve, a na sam vrh stavite preostalu mozzarellu i parmezan. Prekrijte folijom ili papirom za pečenje te pazite da ne dodiruje sir kako se ne bi zalijepio.
Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta. Uklonite foliju i pecite dodatnih 25 minuta. Prije posluživanja hladite 15 minuta.