Sezona je jagoda pa je treba maksimalno iskoristiti za uživanje ovom sočnom voću. Svakako isprobajte ovaj jednostavan recept koji spaja sve ono što volimo, hrskavo slatko tijesto, finu kremu i svježe jagode
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
- 200 g brašna
- 2 velike žlice šećera u prahu
- ¼ čajne žličice soli
- 120 g hladnog maslaca nasjeckanog na komadiće
- 1 jaje
- Žlica hladne vode
Za nadjev:
- 200 g mascarponea
- 200 ml vrhnja za šlag
- 40 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 500 g svježih jagoda
- listovi svježe mente za ukrašavanje
Priprema:
Izmiješajte suhe sastojke, brašno, šećer i sol, dodajte im ohlađeni narezani maslac, jaje i vodu te sve zajedno kratko zamijesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju pa stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 190°C . Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara te ga prebacite u kalup koji ste prethodno namastili maslacem. Izbodite ga vilicom prije stavljanja u pećnicu kako se ne bi napuhnuo. Bilo bi dobro prekriti ga još aluminijskom folijom na koju ćete staviti suhi grah ili utege da spriječite dizanje tijesta.
Pecite ga 15-20 minuta dok ne postane suh te skinite aluminijsku foliju i nastavite peći bez nje još desetak minuta dok ne dobije zlatnožutu boju.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
Dok se tijesto hladi operite i narežite jagode.
U posebnoj zdjeli istucite vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt od vanilije sok ne dobijete meke vrhove, a zatim dodajte mascarpone i istucite smjesu do kraja.
Na tijesto rasporedite kremu do mascarponea i vrhnja te po njoj složite svježe narezane jagode. Stavite u hladnjak barem na pola sata da se dobro ohladi, ukrasite s listovima svježe mente i uživajte u ovim osvježavajućim, slatkim zalogajima!