ZDRAVO I FINO

Otkrivamo kako napraviti ukusni pire bez krumpira

14.11.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Ljubitelji krumpira možda će pomisliti kako ništa ne može zamijeniti pire od ove omiljene namirnice, ali uvijek treba isprobavati nove stvari i pronalaziti nove okuse

Ako želite probati neke nove recepte i ponekad zamijeniti krumpir za omiljeni pire nekim drugim namirnicama, evo šest odličnih recepata.

Pire od cvjetače

Iznenadili biste se koliko je pire od cvjetače ukusan. Nakon što ga skuhate dodajte malo maslinova ulja ili maslaca, pilećeg temeljca ako imate, vrhnja, prepečenog češnjaka, papra i soli pa sve dobro usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.

Pire od korijena celera

Ovaj neobični recept za Food 52 pripremio je Michel Guérard, a otkrio je kako malo riže može tvoriti ukusan pire od korijena celera. Nakon što ste ga narezali na kockice, korijen popirjajte na malo mlijeka sa solju i paprom. Zatim dodajte malo riže i pustite neka krčka dok riža ne bude gotova. Na kraju sve ubacite u blender i dodate malo vrhnja te dobro usitnite. Dodajte sol i papar ako je potrebno.

Pire od tikve

Buča je nezamjenjiva u jesen, a jedan od mnogobrojnih načina kako je iskoristiti je i pire. Nakon što ste je skuhali u poklopljenoj tavi na maslinovu ulju dok skroz ne omekša, dodajte malo vrhnja i soli po želji te sve izmiksajte.

Pire od cikle i peršina

Sweet Beet & Green Bean nudi jedinstveni recept za pire od cikle i peršina s mlijekom od badema. Uzmite jednu ciklu srednje veličine i neoguljenu je skuhajte u posoljenoj vodi. Nakon što je kuhate 15-ak minuta, dodajte peršin i kuhajte još 20 minuta. Maknite peršin, ogulite ciklu i narežite na komadiće. Smiksajte je u blenderu te dodajte maslinova ulja i mlijeka od badema dok ne dobijete pire. Po želji dodajte još soli.

Pire od mrkve i bundeve

Ovo je jedna vrlo narančasta, jesenska kombinacija. Uzmite desetak mrkvica i jednu srednju bundevu. Mrkve i bundevu skuhajte zasebno te za to vrijeme prepecite malo češnjaka. Sve zajedno dobro izmiksajte s malo ili vrhnja po želji te dodajte maslinova ulja.

Pire od repe

Simply Recipes preporučuje da krumpir zamijenite repom i napravite od nje ukusan pire. Skuhajte 300 g oguljene repe u slanoj vodi sa šest zrna crnog papra i režnjem češnjaka. Nakon 20 minuta ocijedite repu i maknite začine. Vratite repu u lonac, dodajte pola čaše vrhnja za kuhanje i još malo prokuhajte. Usitnite štapnim mikserom i začinite solju po potrebi te ukrasite s malo muškatnog oraščića.