U ljetnim mjesecima ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane – u tanjuru se trebaju naći raznolike namirnice koje će udovoljiti našoj potrebi za vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima
Imajući na umu potrebe organizma tijekom ljetnih mjeseci, EKOZONA je pripremila recept za ljetnu salatu koja se brzo spravlja, a tijelo opskrbljuje energijom i hranjivim tvarima.
Brza salata od kvinoje
1 šalica kvinoje
2,5 šalice vode
sol
2 žlice jabučni ocat
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 nasjeckana češnja češnjaka
220 g nasjeckanog dimljenog tofua
300 g ekološkog kukuruza u zrnu
1 šalica nasjeckanih chery rajčica
1 šalica nasjeckanog krastavca
1/2 šalice svježeg peršina
desetak listova bosiljka
Postupak:
U vodu potopiti kvinoju, zagrijati na umjerenoj vatri i pustiti da proključa. Tek tada posoliti prostohvatom soli, smanjiti vatru na najmanji plamen i kuhati oko 15-20 minuta, dok kvinoja ne upije svu vodu.
Usitnite dimljeni tofu, cherry rajčice i krastavce, dodajte kukuruz i ohlađenu kvinoju. Salatu prelijte preljevom od maslinovog ulja, češnjaka i jabučnog octa koji ste prethodno izmiksali u blenderu. Ako je potrebno, dodatno posolite, dobro promiješajte i poslužite posipano nasjeckanim bosiljkom i peršinom. Umjesto dimljenog tofua možete koristiti i dimljeni sir ili omiljeno pikantno suho meso.