Neodoljivog izgleda, a još neodoljivijeg okusa, ova sočna torta ispunit će želje i najvećih ljubitelja slastica. Mramorna torta je čisti užitak, a pred vama je recept za desert koji ćete vrlo često pripremati
Mramorna torta pažnju prvo privlači prugastim, odnosno išaranim izgledom postignutim vrlo laganim miješanjem svijetlog i tamnog tijesta, ali nakon prvog zalogaja njezin okus zadobiva svu pažnju.
Sočno i meko tijesto u kombinaciji s laganom koricom dodatno je preliveno ganache kremom koja daje dekadentan i intenzivan okus. Ova vrlo jednostavna, a opet profinjena slastica savršena je za popodnevno druženje s dragim ljudima.
Sastojci potrebni za tortu:
- 250 g brašna
- 1 i ¼ žličice praška za pečenje
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 165 g nezasoljenog maslaca
- 300 g šećera u prahu
- 3 velika jaja
- 1 i ½ ekstrakta vanilije
- 225 g kiselog vrhnja
- 25 g gorkog kakaa
Sastojci za ganache:
- 120 g sitno nasjeckane tamne čokolade
- 12 ml slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
- Naribana tamna čokolada, po želji
- Grubo mljevena sol, po želji
Postupak:
Dodatni savjeti:
- Svi sastojci prije pripreme torte trebaju biti sobne temperature.
- Najbolji odabir je čokolada sa 70 posto kakaa. Za ganache svakako upotrijebite tamnu čokoladu koja sadrži oko 70 posto kakaa.
- Budite oprezni kada miješate tamnu i svjetlu smjesu. Ako vrhom noža previše puta zavrtite tijesto izgubit će se mramorni efekt.
- Ukrase za tortu odaberite prema ukusu, i pustite maštu na volju. Od ribane čokolade, prstohvata soli pa do tako naribane korice naranče – mogućnosti su doista brojne.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli kalup za torte promjera 20 cm namastite i obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli prosijte brašno te dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Mikserom na srednjoj brzini istucite maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta, oko tri do pet minuta.
- Zaustavite miksanje kako biste pokupili dio smjese nakupljene na rubovima i na dnu zdjele. Dodajte jaja, jedno po jedno, a između dodavanja jaja dobro izmiksajte smjesu, zatim dodaje vaniliju.
- Brzinu miksera stavite na najslabije, dodajte polovicu suhih sastojaka, zatim kiselo vrhnje, te na kraju ostatak suhih sastojaka. Nastavite miksati dok ne dobijete prozračnu smjesu, oko jedne minute.
- 1/3 tijesta premjestite u zasebnu zdjelu srednje veličine i dodajte kakao. Drvenom žlicom miješajte sve dok se svi sastojci ne sjedine.
- Sa žlicom naizmjenično uzimajte poveće količine jednog i drugog tijesta te ih kockasto ubacujte u pripremljeni kalup za pečenje. Zatim vrhom oštrog noža prođite po tijestu u obliku vrtloga kako biste dobili mramorni efekt. No, oprezno, pazite da ne pomiješate previše dvije boje tijesta.
- Pecite 35 do 45 minuta, dok ne porumeni. Nakon pečenja kolač ostavite da se u kalupu hladi 15 minuta, a zatim ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi na rešetci.
- Kada se kolač ohladi, napravite ganache. Stavite čokoladu u zdjelu i ostavite sa strane, da vam bude na dohvat ruke.
- Vrhnje stavite u lonac srednje veličine te ga zagrijte na srednjoj temperaturi, dok ne zakuha, a zatim ga prelijte čokoladom. Ostavite da odstoji minutu, a zatim pažljivo miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji još 10 minuta da se ohladi i lagano zgusne.
- Ganache izlijevajte na vrh torte, koristeći stražnju stranu žlice kako biste prekrili cijelu tortu i malo ga zagladili. Tortu ukrasite po želji – ribanom čokoladom i prstohvatom soli. U slast!